Kedves Barátunk!
2019. FEBRUÁR 26.
Herczeg Ferenc 1909-ben úgy fogalmazott a Petőfi-almanachban: Ma már Júlia megkövetelheti azt, amit megkövetelhet minden ember, akinek életét tulajdonába vette a nyilvánosság, hogy az igazságot tudják róla. Az igazság pedig csak akkor igazság, ha teljes és csonkítatlan. Nemsokára bezáró, Szendrey Júliát bemutató tárlatunk mellett, tudományos könyvsorozatunk újabb kötetének bemutatójára, Wojtilla Gyula indológus előadására, valamint két még néhány napig megtekinthető kamarartárlatunkra hívjuk fel a figyelmet.
Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek
Kiállítás 2019. március 9-ig

Szendrey Júlia Petőfi feleségeként kapott lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a pesti irodalmi és társadalmi életbe. A házaspár a nyilvánosság előtt élte életét, Júlia pedig osztozott férjével a társadalmi szerepvállalásban. A nemzeti könyvtár tárlata Júlia magánéletét és irodalmi munkásságát mutatja be, utóbbira helyezve a hangsúlyt.

További részletek

OSZK 215. Tanulmányok egy évforduló tiszteletére
Könyvbemutató 2019. március 7. 16 óra

Az OSZK 215 – Tanulmányok egy évforduló tiszteletére címet viselő, a Bibliotheca Scientiae & Artis sorozat 11. köteteként megjelenő kiadványban három fejezetbe rendezve olvashatók a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferencről, családjáról, környezetéről, az alapkönyvtárról és a több mint két évszázada folyamatosan gyarapodó gyűjteményről szóló munkák. A kötetet Szilágyi Márton irodalomtörténész mutatja be, a sorozatról Buda Attila irodalomtörténész és Boka László sorozatszerkesztő, az OSZK Kiadó vezetője beszél.

További részletek

Gondolatok a Buddháról és egy világvallás megszületéséről – Wojtilla Gyula előadása
ORIENTALISTÁK AZ OSZK-BAN 2019. március 13. 17 óra

Az ókori India történetéről szóló standard kézikönyvek szerint a Buddha a Kr.e. VI. század közepe táján születetett és az V. század második évtizede körül halt meg. Az utóbbi három évtizedben ezt számos kiváló buddhizmus-kutató megkérdőjelezte.
Sorozatunk következő részében Wojtilla Gyula indológus, ókortörténész, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa előadását hallhatják.

További részletek

„Óriások közt is nagy és dicső légyen”
Kiállítás 2019. március 13-ig

Kacsoh Pongrác matematika–fizika szakos gimnáziumi tanárként végzett, viszont érdeklődése egyre inkább a zene felé fordult. A zeneműtár kiállításán a nagyközönség első ízben tekintheti meg a zenei gyűjteményben őrzött gazdag szerzői hagyaték számos, eddig ismeretlen dokumentumát, közte Kacsoh néhány matematikai és zenei tárgyú írását.

További részletek

Jottányit se 48-ból!
Kiállítás 2019. március 9-ig

Mit jelent a nemzeti emlékezetben 1848–1849? Erre a kérdésre keresi a választ a Plakát-és Kisnyomtatványtár kiállítása, amely a ’48/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójáról emlékezik meg. A „Haza és haladás” szellemében a polgári átalakulás a 48-as törekvések másik jelmondata, mely az áprilisi törvények elfogadásával valósult meg. Erre utal a kiállítás címéül választott jelmondat: Jottányit se 48-ból!, mely a kiegyezés korában a pártjelszó szerepét is betöltötte.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.7, © phpList ltd