Kedves Barátunk!
2018. november 6.
Exkluzív corvinák és más díszkódexek láthatók a nemzeti könyvtárban, melyek magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorkból, Párizsból, Rómából, Torinóból és Bécsből érkeztek az Országos Széchényi Könyvtárba. Igazi különlegesség, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozik a kiállításon, mely a mai naptól látogatható. A hét további programjairól hírlevelünkben olvashat.
A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Kiállítás 2018. november 6-tól 2019. február 9-ig

A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt, amely megközelítőleg 2000 kötetet tartalmazott. Ez a korban olyannyira jelentős gyűjteménynek számított, hogy méreteiben csak a pápa bibliotékája múlta felül. Az Itálián inneni Európa legelső és legnagyobb reneszánsz gyűjteményének tekinthető.


A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás médiapartnere az M5 Kulturális csatorna. A múzeumpedagógiai programok támogatója a Magyar Művészellátó és a Hobbyművész. Finom minőségű, olasz dekorációs papírok nagy választékban a Hobbyművésznél! Használhatók könyvkötéshez, ajándékcsomagoláshoz, decoupage és különféle kreatív technikákhoz. Keresse a Hobbyművész webáruházban és boltokban!

További részletek

Bibliotheca Corvina Virtualis – teljes körűen megújult internetes szolgáltatás
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

Az OSZK évtizedek óta tartó Corvina Programjának részeként A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás mellett teljes körűen megújítottuk a mintegy másfél évtizeddel ezelőtt útjára indított corvinahonlapot is. A folyamatosan fejlesztett magyar és angol nyelvű szolgáltatásban jelenleg hatvannégy corvina (az összes magyarországi és a Wolfenbüttelben őrzött kilenc) tekinthető meg teljes egészében.

További részletek

KönyvTÁRlat VIII./1: Füredtől Keszthelyig
Könyvtárlat 2018. november 8. 17 óra

Emlékfolyamok címmel folytatódik a KönyvTÁRlat, az Országos Széchényi Könyvtár irodalom- és kultúrtörténeti sorozata. A sorozat első estjén Füredtől Keszthelyig „utazhat” a közönség. Ambrus Lajos író és Alexa Károly irodalomtörténész a balatoni irodalmi emlékhelyekről (Füred, Badacsony, Szigliget, Sümeg) és a Balatonhoz köthető írókról és költőkről beszélget, akiket megihletett a balatoni táj és a vidékhez kötődő számos legenda, de figyelmet kap a balatoni borvidék is.

További részletek

A „budai srácok” 1956
Könyvbemutató 2018. november 9. 15 óra

A kötet a budai harcok eddig részleteiben fel nem tárt küzdelmeit és helyszíneit térképezi fel, szinte utcáról utcára, óráról órára rekonstruálva az eseményeket. A könyv az olvasó elé tárja a megtorlás éveinek peradatait és a szereplők életrajzát is, amivel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb és pontosabb képet kapjunk az 1956-os forradalom és szabadságharc budai eseményeiről és résztvevőiről.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Kiállítás 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Az. I. világháborút lezáró béketárgyalásokon több térképszerkesztő is részt vett. Többek között a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság határait is kartográfus segítségével alakították ki. A nemzeti könyvtár térképtárának kamarakiállításán közel 30 térképen elevenednek meg az első világégés határvitái.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd