Kedves Barátunk!
2018. október 29.
Díszes corvinák és más díszkódexek érkeznek a világ távoli pontjairól és hazai gyűjteményekből az Országos Széchényi Könyvtárba. A jövő héten nyíló különleges tárlatról további információkat hírlevelünkben olvashat.
A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Kiállítás 2018. november 6-tól 2019. február 9-ig

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezik magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól – New Yorktól, Párizson keresztül, Bécsig  – az Országos Széchényi Könyvtárba. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal lesz látható Magyarországon. Igazi különlegesség, hogy a hazánkban őrzött 55 corvina csaknem hiánytalanul találkozik a kiállításon.


A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítás médiapartnere az M5 Kulturális csatorna. A múzeumpedagógiai programok támogatója a Magyar Művészellátó és a Hobbyművész.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Kiállítás 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Tudta, hogy az első világháborút lezáró béketárgyaláson több térképkészítő is részt vett? Többek között a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság határait is kartográfus segítségével alakították ki. A térképtár kiállításán olyan 1909 és 1919 között készített térképeket láthat, amelyek az átmeneti állapotokat mutatják meg a végleges határok kialakítását megelőzően.

További részletek

Miklósy Gyula naplója (1886–1888)
Könyvbemutató 2018. október 30., 17 óra

Miklósy Gyula, a Miklósy-színészdinasztia alapítójának naplójában 1886 őszétől 1888 nyarának végéig követhetjük nyomon a színtársulat és a család kalandjait. A kötetet Rajnai Edit, a színháztörténeti tár munkatársa szerkesztette és Gajdó Tamás színháztörténész, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos főmunkatársa mutatja be.

További részletek

Emlékfolyamok: Füredtől Keszthelyig
KönyvTÁRlat 2018. november 8., 17 óra

A nyolcadik évadját kezdi meg népszerű ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatunk, a KönyvTÁRlat, amely idén Emlékfolyamok címmel az emlékezet témáját állítja középpontba. A Füredtől Keszthelyig című első alkalom résztvevői Ambrus Lajos író és Alexa Károly irodalomtörténész a balatoni irodalmi emlékhelyekről, és a Balatonhoz köthető írókról és költőkről beszélgetnek. A „Varázsgömb” programon a „magyar tengerről” szóló időszaki kiadványokból készített válogatást mutatunk be. Az est során részleteket vetítünk Az arany ember című Jókai-regény alapján készült 1918-ban forgatott némafilmből. Zongorán kísér: Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd