Kedves Barátunk!
2018. október 1.
A nemzeti könyvtár egy kalandos történetű könyvritkaságot juttat vissza a Székely Nemzeti Múzeumba. A két világháború közti klasszikus irodalom jeles képviselőjére, Kuncz Aladárra emlékezik az Országos Széchényi Könyvtár és a hónap végéig látható a kézirattár Széchényi családról szóló kiállítása.
Elpusztultnak hitt székely kincsre bukkantak az Országos Széchényi Könyvtárban
Elpusztultnak hitt székely kincsre bukkantak az Országos Széchényi Könyvtárban
Könyvátadás 2018. október 3. 11 óra

Ellopták a nácik, túlélt egy bombázást és egy hatalmas tűzvészt, majd megtalálta egy vasutas és a ’40-es évek végén az Országos Széchényi Könyvtárba került az 1559-ben kiadott Székely-krónika. Ezt követően éveken át lapult a régi nyomtatványok tárának egyik páncélszekrényében, ahonnan a közelmúltban került elő. Ez a kötet az első épen maradt könyv, amely 70 évvel később került elő a Székely Nemzeti Múzeum elpusztultnak hitt anyagából és most a nemzeti könyvtár segítségével hazatérhet Erdélybe.

További részletek

Nagy László Lázár kisgrafikai világa
Nagy László Lázár kisgrafikai világa
Könyvbemutató 2018. október 3. 15 óra

„Gondolkodva élni és alkotni mások és önmagam örömére.” Ez a mondat Nagy László Lázár ars poeticája. A művész munkásságának három fő területe a grafika, a festészet és a plakettek. A kötet az alkotó kisgrafikai munkásságát mutatja be részletes bevezető tanulmánnyal és képi válogatással, alkotásjegyzékkel és ehhez kapcsolódó mutatókkal 1960-tól napjainkig.

További részletek

Kuncz Aladár-emlékkonferencia
Kuncz Aladár-emlékkonferencia
Konferencia 2018. október 4. 9:15 óra

Kuncz Aladár a Fekete kolostor című regényével vonult be a két világháború közti klasszikus magyar és világirodalomba. De mi volt a szerepe az erdélyi magyar irodalom megszervezésében Trianon után? Mi volt a híres regény előzménye? Többek között ezek a kérdések is előkerülnek az Országos Széchényi Könyvtárban tartott Kuncz Aladár-konferencián.

További részletek

A Széchényi család kincsei
A Széchényi család kincsei
Kiállítás 2018. október végéig

Mindent megtudhat az egyik legnevesebb magyar család tagjairól. A Széchényi családot bemutató kiállítás a kézirattár munkatársai által a 2018-as Múzeumok Éjszakájára készített kalandjáték, a Széchényi-kód részeként jött létre.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Az első világháború térképeken: Határviták
Kiállítás 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Közel 30 térképen, korabeli plakátokon, képeslapokon és fényképeken elevenednek meg az I. világháború határvitái a Térképtár kiállításán. Az első világégés térképeiről szóló tárlaton párhuzamosan szemléltetik a különböző álláspontokat, a konfliktusban álló területeket pedig egymás mellett igyekeznek bemutatni.

További részletek

Grafityisz – Pop-up kiállítás a magyar karikatúra 170 évéből
Grafityisz – Pop-up kiállítás a magyar karikatúra 170 évéből
Kiállítás 2018. október 9–27-ig

Kaján Tibor grafikus és karikaturista szerint a karikatúra célja, hogy az élet bonyodalmait, rejtett összefüggéseit, a gondolatokat szavak nélkül, vonalakkal fejezze ki. A művész szerint fontos, hogy ehhez járuljon hozzá a humor. A karikaturista ismerje az életet, de az erkölcsöt, a jó ízlést ne lépje túl. A CAFé Budapest és az OSZK közös rendezvényén a nemzeti könyvtár törzsgyűjteményében található élclapokból és vicclapokból láthatunk egy átfogó válogatást, valamint négy kiváló kortárs művész – Dluhopolszky László, Gaál Tibor, Prihoda Judit, Takács Krisztián – rajzait ismerhetjük meg.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd