Kedves Barátunk!
2018. szeptember 24.
A játék és a film kapcsolata kerül előtérbe az e heti KönyvTÁRlaton, a Kutatók Éjszakáján műhelytitkokat ismerhet meg egy, a történelem viharát megélt kötetről és október végéig meghosszabbítottuk a Széchényi családról szóló kiállításunkat.
KönyvTÁRlat VII./11: Játék és film
KönyvTÁRlat VII./11: Játék és film
ELŐADÁS 2018. szeptember 27. 17 óra

Bodor Ádám több művét, többek között A borbély és a Plusz-mínusz egy nap című alkotását is megfilmesítették. A Sinistra körzetet viszont nem szeretné mozivásznon látni – fogalmazott a vele készült interjúban. A Kossuth-díjas író mellett Gothár Péter rendező és Radnóti Sándor esztéta is az est vendégei, akik a következő kérdésekre keresik a választ. Egy irodalmi alkotás megfilmesítésekor mennyiben beszélhetünk adaptációról és újraalkotásról? Nagyobb kihívást jelent-e egy kortárs irodalmi alkotás megfilmesítése, mint egy klasszikus regényé, novelláé? Az esten a témához kapcsolódva részleteket láthatnak A részleg című filmből, amelyet Gothár Péter rendezett Bodor Ádám azonos című elbeszélése alapján. A film 1995-ben megnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját.

További részletek

Kutatók Éjszakája
Kutatók Éjszakája
ELŐADÁS 2018. szeptember 28. 18–20 óráig

Hogyan zajlik a munka a nemzeti könyvtár restaurálóműhelyében? A Restaurátor és Kötészeti Osztály vezetője egy bombázást túlélt köteten keresztül mutatja be a megújulás lépéseit, fázisait, kihívásait. A közönség megismerheti a könyv restaurálás előtti állapotát, és láthatja az elvégzett restaurátori munka eredményét is. A Kutatók Éjszakáján az előadások segítségével a nyelvemlékek, kódexek és régi könyvek nyomába eredhet.

További részletek

A Széchényi család kincsei
A Széchényi család kincsei
KIÁLLÍTÁS 2018. október végéig meghosszabbítva

A tárlat a Kézirattár munkatársai által a 2018-as Múzeumok Éjszakájára készített kalandjáték, a Széchényi-kód részeként jött létre. A Széchényi családot bemutató kiállításon olyan kuriózumok is szerepelnek, amelyeket most láthat először a nagyközönség.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Az első világháború térképeken: Határviták
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Az első világháborút lezáró béketárgyaláson több térképkészítő is részt vett. Gondolta volna, hogy a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság határait is kartográfus segítségével alakították ki? Ilyen, és ehhez hasonló háttérinformációkat tudhat meg a kiállítás kapcsán.

További részletek

Grafityisz – Pop-up kiállítás a magyar karikatúra 170 évéből
Grafityisz – Pop-up kiállítás a magyar karikatúra 170 évéből
KIÁLLÍTÁS 2018. október 9–27-ig

Budapesten egykor 104 kabaré és több mint 40 humorlap szolgálta a derűt. A CAFé Budapest és az OSZK közös rendezvényén a nemzeti könyvtár törzsgyűjteményében található élclapokból és vicclapokból láthatunk egy átfogó válogatást, valamint négy kiváló kortárs művész – Dluhopolszky László, Gaál Tibor, Prihoda Judit, Takács Krisztián – rajzait ismerhetjük meg.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd