Kedves Barátunk!
2018. szeptember 10.
„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...” A kuflikról szóló történetek rövid időn belül ismertté váltak. A könyvsorozat mellett animációs filmsorozat és diafilm is készült róluk. De mi a sikerük titka? Erre a kérdésre is fény derül a csütörtöki KönyvTÁRlaton. Alább mutatjuk, mi minden vár még ránk a héten.
Illusztris kezeink
Illusztris kezeink
KönyvTÁRlat 2018. szeptember 13.

A mesét kísérő rajzoknak lehetőségük van rá, hogy sajátos megvilágításba helyezzék a történetet, bevilágíthassanak a szöveg rejtett zugaiba. Ugyanakkor nem jó, ha a szöveget kísérő rajz mindent meg akar mutatni. Fontos, hogy teret hagyjon az olvasó – a gyerek – fantáziájának – vallja Dániel András író, illusztrátor, a kuflikról szóló történetek kitalálója.

Varga Emőke főiskolai tanár, Szekeres Nikoletta irodalomtörténész, a HUBBY vezetőségének tagja és Dániel András író, illusztrátor többek között arra keresik a választ, hogyan látják a szakértők és az illusztrátorok a gyerekkönyv mai helyzetét? Milyen szerepe, milyen lehetőségei vannak az illusztrációnak, a vizuális tartalomnak, és lehet-e vizuális irányokról, illusztrációs trendekről beszélni?

További részletek

Erzsébet-kultusz – A Kulturális Örökség Napjai
Erzsébet-kultusz – A Kulturális Örökség Napjai
Előadás, épületséta 2018. szeptember 15.

2018. szeptember 15-én, A Kulturális Örökség Napjai (European Heritage Days) keretében az épületet körbejáró vezetett sétákkal, illetve Erzsébet királynőről szóló elődással várjuk önöket. Az előadást a téma két elismert kutatója, Vér Eszter Virág és Borovi Dániel művészettörténészek tartják.

További részletek

„Száz éves Xiling, a Kínai pecsét”
„Száz éves Xiling, a Kínai pecsét”
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 3–14-ig

A Xiling Pecsétművészeti Társaság 2008-ban indította útjára a „Száz éves Xiling, a Kínai pecsét” című kiállítás sorozatát azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék a kínai pecsétművészetet, festészetet és kalligráfiát. A tárlat közel száz kínai festményt tartalmaz, ezek mellett pedig láthatóak a Xilingi Pecsétművészek pekingi olimpiára készített alkotásai. A tárlatot korábban hatalmas sikerrel állították ki Los Angelesben, Párizsban, Rómában, Madridban, Ankarában, Hágában és Kolombóban.

További részletek

VÁLTOZÓ TEREK. A Duna menti térség történeti térképeken
VÁLTOZÓ TEREK. A Duna menti térség történeti térképeken
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 13-ig

A kiállítás azt az időszakot mutatja be, amikor a kora újkori térségfelfogásokból kialakult a mai értelemben vett Duna menti régió. A tárlat alapját azok a különleges darabok adják, amelyeket a bádeni őrgrófok katonai, hadászati célokból hoztak létre. A kiállítás a tübingeni Dunai Sváb Történelem és az Országismeret Intézet és a Baden-Württembergi Tartományi Levéltár Karlsruhei Tartományi Központi Levéltár együttműködésének eredményeképp született meg.

További részletek

A Széchényi család kincsei
A Széchényi család kincsei
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember végéig

Széchényi Viktor „Krumpli családnak” emlegette saját magukat unokái körében. A gyerekek persze rákérdeztek, miért éppen krumpli, amelyre Viktor annyit felelt: Azért, mert a java már a földben van! A kamarakiállításon további érdekes anekdotákat ismerhet meg a Széchényi családról.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Az első világháború térképeken: Határviták
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Az I. világháborút lezáró béketárgyalásokon több térképszerkesztő is részt vett. Többek között a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság határait is kartográfus segítségével alakították ki. A nemzeti könyvtár Térképtárának kamarakiállításán közel 30 térképen elevenednek meg az első világégés határvitái.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd