Kedves Barátunk!
2018. szeptember 3.
Az Országos Széchényi Könyvtár szeptember 4-től ismét várja látogatóit. A nemzeti könyvtárban megtekintheti a xilingi pecsétművészek olimpiai alkotásait, felfedezheti a Duna menti térség térképészetét és a Széchenyi család izgalmas életébe is bepillanthat.
„Száz éves Xiling, a Kínai pecsét”
„Száz éves Xiling, a Kínai pecsét”
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 3–14-ig

Az Országos Széchényi Könyvtárba látogat a Xiling Pecsétfaragó Társaság centenáriumi kiállítása. A kínai pecsétverés a kínai kultúra egyik legősibb hagyománya, kialakulásának gyökere megegyezik a kínai írásjegyekével. Olyan erős kulturális jelenség, hogy a 2008-ban Pekingben megrendezett 29. olimpiai játékok emblémája volt a kínai pecsét, 2009-ben pedig a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

További részletek

VÁLTOZÓ TEREK. A Duna menti térség történeti térképeken
VÁLTOZÓ TEREK. A Duna menti térség történeti térképeken
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 13-ig

„A jelenben mit értünk Európán, és milyen képekkel kapcsoljuk össze az egyes régiókat ebben a ’közös házban’?” – teszi fel a kérdést a látogatóknak a Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken 1650–1800 című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban. A Duna menti térség térképészetének fejlődését az adott időszakban közel 70 értékes térkép mutatja meg, a tárlat alapját pedig azok a különleges darabok adják, amelyeket a bádeni őrgrófok katonai, hadászati célokból hoztak létre.

További részletek

A Széchényi család kincsei
A Széchényi család kincsei
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember végéig

Tudja, hogy a Széchényi család egyik tagjához, pontosabban, Széchényi Ödön nevéhez fűződik a tűzoltóság megszervezése Magyarországon? A család története, öröksége évszázadokra nyúlik vissza, a Kézirattár kiállításán pedig számos érdekességet tudhat meg a Széchényiekről.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Az első világháború térképeken: Határviták
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Az I. világháború határvitáit idézi meg a nemzeti könyvtár Térképtárának kamarakiállítása. A tárlaton olyan 1909 és 1919 között készült térképek szerepelnek, amelyek a végleges határok megrajzolását megelőző átmeneti állapotokat ábrázolják, s ezeken kívül még további számos fotó, képeslap és plakát is látható.

További részletek

Illusztris kezeink
Illusztris kezeink
KönyvTÁRlat 2018. szeptember 13.

A KönyvTÁRlaton Varga Emőke főiskolai tanár, Szekeres Nikoletta irodalomtörténész és Dániel András illusztrátor beszélgetnek a gyermekkönyv-illusztrációkról. Az eseményen többek között szó lesz arról, hogyan látják a gyermekkönyvek mai helyzetét és hogyan változott a gyermekkönyvek színvonala az elmúlt évtizedekben.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd