Kedves Barátunk!
2018. AUGUSZTUS 27.
Az Országos Széchényi Könyvtár ismét részt vesz a Budavári Könyvünnepen augusztus 31. és szeptember 2. között, szeptember 4-től pedig újra várjuk a látogatókat! Egy kamarakiállításon keresztül pillanthatunk be a Széchényi család életébe, térképeken keresztül ismerhetjük meg az I. világháború határvitáit, KönyvTÁRlatunk pedig a gyermekkönyvek illusztrálásához kapcsolódódik.
Budavári Könyvünnep
Budavári Könyvünnep
ELŐADÁS 2018. augusztus 31–szeptember 2.

Mivel foglalkozik egy térképtörténész? A választ a nemzeti könyvtár Térképtárának vezetője, dr. Pászti László adja a Budavári Könyvünnepen, dr. Zichy Mihály történész pedig bemutatja a Segítség nehéz időkben, Levélválogatás Thallóczy Lajos hagyatékából című kötetet. Ezen kívül az is kiderül, hogyan készülnek a kódexek, bemutatjuk a Térképtár kincseit, s előadást hallhatnak a kora újkori császári diplomaták és kémek életéről is.

További részletek

VÁLTOZÓ TEREK. A Duna menti térség történeti térképeken
VÁLTOZÓ TEREK. A Duna menti térség történeti térképeken
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 13-ig

Hetven értékes térkép mutatja be a Duna menti térség térképészetének (1650–1800) fejlődését az Országos Széchényi Könyvtárban. A nemzeti könyvtárba érkezett tárlat alapját azok a különleges darabok adják, amelyeket a badeni őrgrófok katonai, hadászati célokból hoztak létre. A kiállítás a tübingeni Dunai Sváb Történelem,az Országismeret Intézet és a Baden-Württembergi Tartományi Levéltár Karlsruhei Tartományi Központi Levéltár (Institut für donauschwäbische Geschichte und Landesarchiv Baden-Württemberg, Abteilung Generallandesarchiv Karlsruhe) együttműködésének eredményeképp született meg és azt az időszakot mutatja be, amikor a kora újkori térségfelfogásokból kialakult a mai értelemben vett Duna menti régió.

További részletek

A Széchényi család kincsei
A Széchényi család kincsei
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember végéig

Tudja-e, hogy a Széchényi család melyik tagja vitte Magyarország zászlaját IV. Károly koronázási szertartásán? S azt tudja-e, hogy ki hajózta végig a Dunát Pesttől Párizsig? A Kézirattár kiállításán többek között ezekre a kérdésekre is fény derül.

További részletek

Az első világháború térképeken: Határviták
Az első világháború térképeken: Határviták
KIÁLLÍTÁS 2018. szeptember 11-től 2019. április 27-ig

Korabeli plakátokon, képeslapokon és fényképeken keresztül elevenednek meg az I. világháború határvitái a nemzeti könyvtár Térképtárában. A kamarakiállításon olyan 1909 és 1919 között készült térképeket állítunk ki, amelyek az átmeneti állapotokat ábrázolják a végleges határok megrajzolását megelőzően.

További részletek

Illusztris kezeink
Illusztris kezeink
KönyvTÁRlat 2018. szeptember 13.

A KönyvTÁRlaton Varga Emőke főiskolai tanár, Szekeres Nikoletta irodalomtörténész és Dániel András illusztrátor beszélgetnek a gyermekkönyv-illusztrációkról. Az eseményen többek között szó lesz arról, hogyan látják a gyermekkönyvek mai helyzetét és hogyan változott a gyermekkönyvek színvonala az elmúlt évtizedekben.

 
KönyvTÁRlat barátai
Facebook Group · 165 members
Join Group
KönyvTÁRlat az Országos Széchényi Könyvtárban. Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat.
 

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd