Kedves Barátunk!
2018. június 11.
Szereti a dzsesszt? Ha igen, akkor a Múzeumok Éjszakáján érdemes lesz az Országos Széchényi Könyvtárba látogatnia, ugyanis Farkas Gábriel és jazz triója ad koncertet a Díszteremben. Rajong a képregényekért? A KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET című kiállítást mindenképpen látnia kell, alább részletesen mutatjuk, milyen programokat kínálunk.
Múzeumok Éjszakája – Játékos MuzÉj
Múzeumok Éjszakája – Játékos MuzÉj
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. 16 ÉS HAJNALI 1 ÓRA KÖZÖTT
Ezen az estén csupa szívünkhöz közel álló dal hallható Gábriel anekdotákkal fűszerezett előadásában. Farkas Gábriel és jazz triója a 20-as évektől kezdve, az 50-es éveken keresztül egészen a 80-as évekig tartó időszak kedvelt kabarészámaiból, táncdalaiból és a korszakokat meghatározó slágerekből válogat. Mikes Éva, Hollós Ilona, Szécsi Pál, Cserháti Zsuzsa vagy Máté Péter legismertebb melódiái csendülnek fel nem megszokott feldolgozásban, hiszen a magyar könnyűzene dalait dzsessz-sztenderdként nem játszották korábban. A műsor többgenerációs szórakoztatás, amelyben nagyszülőtől az unokáig mindenki megtalálja az örömét. Ízelítő a repertoárból: Ott fogsz majd sírni, Jamaikai trombitás, Engem nem lehet elfelejteni, Két összeillő ember.

További részletek

KÉP – REGÉNY – TÖRTÉNET
KÉP – REGÉNY – TÖRTÉNET
KIÁLLÍTÁS 2018. JÚLIUS 26-IG
Többféle álláspont létezik arról, hogy mikor készült az első képregény. Az egyik legtágabb értelmezés szerint már az őskorban készült barlangrajzok is képregénynek számítottak, mivel az ősemberek több, egymás utáni képpel fejezték ki gondolataikat. Egy szűkebb nézet alapján viszont a képregény a buboréktól kezdődött, ami 1896-ban jelent meg először, az Egyesült Államokban. Az első igazi, buborékos képregény Pulitzer József sajtómágnás újságjában, a World vasárnapi számában jelent meg, Yellow Kid főszereplésével. De, hogy mi mindent érdemes még tudni a képregényekről, az kiderül a KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET kiálltáson.

További részletek

Több mint 100 könyv közül díjazták az OSZK kiadványát
Több mint 100 könyv közül díjazták az OSZK kiadványát
Szép Magyar Könyv 2017 2018. JÚNIUS 7.

A Szép Magyar Könyv 2017 versenyre 46 kiadó 110 könyvvel nevezett, ebből 38 kötet került a főzsűri elé és 19 kapott elismerést – hangzott el a Petőfi Irodalmi Múzeumban csütörtökön, az Ünnepi Könyvhét nyitónapján tartott díjátadón. Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár gondozásában megjelent Dohnányi Ernő: Változatok egy gyermekdalra című kiadványa kapta, az elismerést pedig Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója adta át Boka László tudományos igazgatónak, irodalomtörténésznek, az OSZK Kiadó vezetőjének.

További részletek

Szoftver a hosszú távú megőrzéshez
Szoftver a hosszú távú megőrzéshez
Könyvtárszakmai bemutató 2018. június 25. 13–17 óra

A nemzeti könyvtár teljes informatikai infrastruktúrája és könyvtári rendszerének megújítása keretében rendezett bemutatók legközelebbi alkalmával az az EBSCO-val együttműködő piacvezető Arkivum cég tart szoftverbemutatót a hosszú távú megőrzéssel kapcsolatban, melyet elsősorban a biztonságos és hozzáférhető adatarchívumok megvalósítása iránt érdeklődő könyvtári és levéltári vezetőknek ajánljuk figyelmébe.

A rendezvény angol nyelvű, tolmácsolást nem tudunk biztosítani. A bemutató ingyenes, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött.

További részletek

üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd