Kedves Barátunk!
2018. május 14.
KÉP – REGÉNY – TÖRTÉNET

Kiállításmegnyitó
2018. május 14. 16 óra
VI. szint, Díszterem és Corvina-terem I–II.; VII. szint, Katalógustér


Mit keres egy Karinthyról készült fénykép a képregény-kiállításon, melyik az a híres magyar író, aki Krúdy müncheni kiadású Ál-Petőfijét ajánlotta az olvasóknak 1978-ban. A Magyar Képregény Szövetség és az OSZK közös kiállításán többek között ezekre is fény derül. A tárlaton a kortárs alkotók munkái mellett olyan neves művészek eredeti alkotásai is láthatók, mint Korcsmáros Pál vagy Zórád Ernő. Ezzel párhuzamosan a magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak különleges, illusztrált kiadásai is megtekinthetők.

További részletek
Szent Dzsingisz kán Fekete könyve

Orientalisták a könyvtárban
2018. május 23., 17 óra
VI. szint, Díszterem

Még a 19. században is élt a Dzsingisz-hagyomány Mongóliában, amelynek egyedülálló forrását a „Szent Dzsingisz kán Fekete könyvét” Szentkatolnai Bálint Gábor, a vitatott örökségű, de a mongolisztikában kiemelkedő fontosságú gyűjtéseket végző kutató 1873-ban jegyzett le. Az Orientalisták az könyvtárban című sorozat májusi előadását Birtalan Ágnes egyetemi tanár, az ELTE BTK Mongol- és Belső-ázsiai Tanszékének, Mongolisztikai Kutatóközpontjának és Mongolisztikai Doktori Programjának vezetője tartja.

További részletek
Erdély – kolozsvári szemmel

Fotókiállítás
2018. május 25-ig
V. szint, Nemzeti Ereklyetér


Május 25-ig meghosszabbítottuk tárlatunkat, amely az első lépés a még a kolozsváriak által is alig ismert Szabó Dénes munkásságának megismertetése céljából, remélve, hogy a nagyobb gyűjtemények birtokosai a jövőben a kutatómunkát együttesen végzik majd el. A tárlaton látható felvételek a gyűjteményben lévő összes témakört reprezentálják: az erdélyi tájak és városok, a műemlékek éppúgy megjelennek, mint a paraszti munka, a városi élet s a méltán híres népviselet képei.

További részletek
Adó 1%

Kultúratámogatás

Személyi jövedelemadójának 1%-át az Országos Széchényi Könyvtár számára a 15309123-2-41 adószámon ajánlhatja fel. A felajánlásokból további köteteket, dokumentumokat gyarapítjuk állományunk, valamint izgalmas kiállításokat, érdekes rendezvényeket tartunk látogatóink számára.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.