Kedves Barátunk!
2018. április 23.
A török–mongol hagyomány továbbélése Timur és a Timuridák perzsa és török kancelláriáiban (1370–1506)

Orientalisták az OSZK-ban – előadás
2018. április 25. 17 óra
VI. emelet, Díszterem


Áprilisi estünk előadója Vásáry István professzor emeritus, az MTA levelező tagja. Az előadásról: Egy törökké lett mongol törzsből, a Barlaszból származott Timur Lenk, aki 1370-től egyeduralkodóként vezette a közép-ázsiai török–mongol birodalmat, melyet halála után egészen 1506-ig utódai, a Timuridák birtokoltak. Az előadás azt vizsgálja, hogy a mongol és török hagyomány hogyan és milyen formában maradt fenn és élt tovább Timur és a Timuridák perzsa és török nyelvű kancelláriáiban, amelyekben az állam muszlim jellegének megfelelően kétségkívül az arab betűs írásbeliség, az iszlám vallás és kultúra dominált.

További részletek
A test mint szöveg

Könyvbemutató
2018. április 26. 17 óra
V. emelet, 516-os Tanácsterem


A kötet a táncművészet tudományának hazánkban új területére, a mozdulatok alkotta előadásszöveg értelmezésének teoretikus ösvényeire vezet. A szerző, a Harangozó Gyula-díjas, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével kitüntetett Lőrincz Katalin táncművész, koreográfus, újságíró, egyetemi tanár doktori értekezésének könyvváltozata méltán tarthat számot a színház- és táncművészet művelői és közönsége érdeklődésére egyaránt. Lőrinc Katalin a „test szövegét” három nézőpontból közelíti meg, az elméleti és a nézői-kritikusi értelmezést kiegészíti saját alkotói-előadói élményeinek és tapasztalatainak analízisével.

További részletek
Egészséges játék? Játékos egészség!

KönyvTÁRlat – előadás
2018. május 3. 17 óra
VI. emelet, Díszterem

A KönyvTÁRlat ez évben a játék tematikáját járja körül. Az irodalmi-kultúrtörténeti sorozatunk utolsó estéjén a sport és játék kapcsolata lesz a téma. Ezen a délutánon először Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektorának előadását hallgathatják meg, közreműködik Tóth Mercédesz, (ritmikus sportgimnasztika), a TF (Tehetséges Fiatalok) Műhely tagja. Majd Dede Franciska irodalomtörténész mutat be néhány, a nemzeti könyvtárban őrzött, a századfordulós sportéletet dokumentáló érdekességet.

További részletek
Kép-regény-történet

Kiállításmegnyitó
2018. május 4. 14 óra
VI. emelet, Corvina I. és II. terem

A Magyar Képregény Szövetség és az OSZK közös kiállításban mutatja be a magyar képregény történetét. A tárlat nemcsak a képregényre, mint önálló művészeti formára és az önkifejezés egyik lehetséges módjára hívja fel a figyelmet, hanem a képregényes adaptációkra és az ezek alapjául szolgáló magyar irodalmi művekre is.

További részletek
Erdély – kolozsvári szemmel

Kiállítás
2018. április 28-ig
V. emelet, Ereklyetér

E héten még látható kiállításunk, mely Szabó Dénesnek, a kolozsvári Nemzeti Színház egykori fotográfusának, az egyik legbővebb termésű erdélyi képeslapgyárosnak fotóiból készült. A művész halála után a szétszóródott felvételek közül 3000 üvegnegatív került az OSZK-ba. A tárlaton látható felvételek a gyűjteményben lévő összes témakört reprezentálják: az erdélyi tájak és városok, a műemlékek éppúgy megjelennek, mint a paraszti munka, a városi élet s a méltán híres népviselet képei.

További részletek
A tizenkét legszebb magyar vers

online tartalom

A Magyar Elektronikus Könyvtárban megjelent A tizenkét legszebb magyar vers című, 2007 és 2013 között rendezett konferenciasorozat mind a 13 kötete. A verseket irodalomtörténészek, középiskolai tanárok és egyetemi oktatók, műfordítók, kortárs írók és költők járták körül, saját szemszögükből nézve, ily módon interdiszciplináris keretbe illesztve azokat.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.