Kedves Barátunk!
2018. április 16.
Honvédalbum

Könyvbemutató
2018. április 17., 16 óra
VI. emelet, Díszterem


A könyvtár a Kossuth Kiadóval közösen adta ki a díszes emlékalbum hasonmás kiadását, amelyben – többek között – Jókai Mór, Tompa Mihály, Podmaniczky Frigyes, Irányi Dániel, Asbóth Lajos honvédezredes írásait olvashatjuk, valamint Benczúr Gyula, Jankó János, Liezen-Mayer Sándor, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Wágner Sándor festményei nyomán készült fametszeteket láthatunk.

További részletek
A budapesti Concordantiae Caritatis

Konferencia
2018. április 18.
V. emelet, 516-os terem


Egy középkori szerző: Ulrich von Lilienfeld ciszterci szerző 1350 körül megjelent tipológiai képeskönyve a témája a német nyelvű konferenciának. A kötet az Ó- és az Újszövetség eseményeit és – többek között – jónéhány szent életét képi formában, rövid magyarázó idézetekkel tárja az olvasó elé. A konferencián külföldi és magyar kutatók előadásai lesznek hallhatók.

További részletek
Mesés est Berecz Andrással

KönyvTÁRlat
2018. április 19., 17 óra
VI. emelet, Díszterem

Vajon hogyan születik, alakul, formálódik, gazdagodik egy történet? Ki egy-egy mese szerzője? És hogyan alakítja, formálja, gazdagítja egy mese a mesélőjét? Hogyan teremt közösséget térben és időben egy-egy történet: országokon és generációkon keresztül? Hogyan van jelen a játékosság a mesében: a nyelvben, a cselekmény fordulataiban, a történet humorában? Mennyire komoly dolog a mese? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ a közönség – természetesen számos mesén keresztül – Berecz András mesemondótól.

További részletek
Az OSZK Kiadója a Könyvfesztiválon

2018. április 19–22.
Millenáris Park

A nemzeti könyvtár kiadója idén is részt vesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Kiadványaink árusítása mellett a következő könyvbemutatókra kerül sor:
  • Rainer M. János: Századosok
  • Sonnevend Péter: Fejezetek a magyarországi könyvtárügy történetéből (1945-1956)
  • Kádár Judit: Az Új Idők az első világháború alatt (1914–1918)
  • Kuncz Aladár: Monográfiák. Toldy Ferenc. A magyar irodalomtörténet elméletének és módszerének fejlődése Toldy Ferenc óta
További részletek
Vásáry Tamás előadása – Orientalisták a könyvtárban

Előadás
2018. április 25., 17 óra
VI. emelet, Díszterem

Vásáry Tamás professzor A török–mongol hagyomány továbbélése Timur és a Timuridák perzsa és török kancelláriáiban (1370–1506) című előadásának középpontjában a mongol világbirodalom nyomán létrejövő kisebb államok kancelláriai gyakorlatáról és az iszlám kapcsolatáról hallhatunk.

További részletek
A test mint szöveg

Könyvbemutató
2018. április 26., 17 óra
V. emelet, 516-os terem

Jelen kötetünk a táncművészet tudományának hazánkban új területére, a mozdulatok alkotta előadás-szöveg értelmezésének teoretikus ösvényeire vezet. A szerző, a Harangozó Gyula-díjas, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével kitüntetett Lőrincz Katalin táncművész, koreográfus, újságíró, egyetemi tanár doktori értekezésének könyvváltozata méltán tarthat számot a színház- és táncművészet művelői és közönsége érdeklődésére egyaránt. Lőrinc Katalin a „test szövegét” három nézőpontból közelíti meg, az elméleti és a nézői-kritikusi értelmezést kiegészíti saját alkotói-előadói élményeinek és tapasztalatainak analízisével.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.