Kedves Barátunk!
2018. április 9.
Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében

Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében
2018. április 12. és 13.
VI. emelet, Díszterem


Április 12. és 13. között a Teleki László Alapítvány könyvtárunkban tartja a Rómer Flóris terv – Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében című konferenciáját. A magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével zajló tanácskozás a Rómer Flóris Terv 2017. évi eredményeinek bemutatásán túl lehetőséget teremt a Kárpát-medencében dolgozó szakemberek konzultációjára és a szakmai vitákra is. A konferenciát dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelemi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkára nyitja meg.

További részletek
A test mint szöveg

Könyvbemutató
2018. április 26. 17 óra
V. emelet, Tanácsterem (516-os)


A tánc világnapja alkalmából Dr. Bolvári-Takács Gábor szakíró, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektorhelyettese, az MTA Tánctudományi Munkabizottságának titkára mutatja be az OSZK Könyvkiadója gondozásában megjelent Lőrinc Katalin: A test mint szöveg című kötetét. A szerzővel, a Harangozó Gyula-díjas, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjével kitüntetett táncművész-koreográfussal, szakíróval, egyetemi tanárral Sirató Ildikó színháztörténész, a Színháztörténeti Tár vezetője beszélget. A könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebben a kötetről
Az OSZK Kiadójának kiadványairól folyamatosan értesülhetnek honlapunkon
Jottányit se 48-ból!

Kiállítás
2019. február 3-ig
V. emelet, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtere

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára emlékező kamarakiállításunk középpontjában a nemzeti emlékezet kérdése áll: szabadság, forradalmi lelkület s mindazok emléke, akik életüket áldozták a hazáért. A kiállítás címe – mely utóbb, a kiegyezés korában a pártjelszó szerepét is betöltötte – az 1848-as áprilisi törvényekre, így a „haza és haladás” szellemében fogant polgári átalakulásra is vonatkozik.

További részletek
Erdély – kolozsvári szemmel

Kiállítás
2018. április 28-ig
V. emelet, Ereklyetér

A kiállítás Szabó Dénes egykori kolozsvári fotográfus gyűjteményünkben őrzött míves fotóiból készült.
Szabó Dénes cége a Fotofilm Erdély egyik legbővebb terméssel bíró képeslapgyártó vállalkozása volt Kolozsvár egyik központi helyén. Reklámjaiban is büszkén hívta fel a figyelmet a „legszebb kivitelű” képeslapjaira. Magát elsősorban a (kolozsvári) Nemzeti Színház fényképészének tartotta, munkásságában erre volt a legbüszkébb, de gyűjteménye számos más témát is felölelt. A tárlaton látható felvételek a gyűjteményben lévő összes témakört reprezentálják: az erdélyi tájak és városok, a műemlékek éppúgy megjelennek, mint a paraszti munka, a városi élet s a méltán híres népviselet képei.

További részletek
Új adatbázisok

Online szolgáltatás
2018. május 5-ig
Olvasótermi számítógépek

Május 5-ig öt különféle ProQuest adatbázist próbálhatnak ki az olvasótermi számítógépeken. Az öt adatbázis: Academic Video Online, Early European Books, ProQuest Central, Scitech Premium Collection, PQ Dissertations and Thesis.

További részletek
Regiomontanus 550

Kiállítás
2018. május 31-ig
VI. emelet, Manuscriptorium (Kézirattár)

Mátyás király híres csillagásza, Johannes Regiomontanus (1436–1476) életművét reprezentáló dokumentumokból nyílt kamarakiállítás a Kézirattárban a tudós magyarországi tartózkodásának (1467 és 1471/1472) 550. évfordulója tiszteletére. A kiállítás kurátorai: dr. Zsoldos Endre csillagász (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) és dr. Ekler Péter, tudományos kutató (OSZK Régi Nyomtatványok Tára).

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.