Kedves Barátunk!
2018. április 3.
Szép Magyar Térkép – 2017

Kiállítás
2018. április 7-ig
VI. emelet, Díszterem


Néhány napig még megtekinthető az 1996-ban útjára indult Szép Magyar Térkép című verseny pályaművei alapján rendezett hagyományos térképkiállításunk. Az idei versenyre 12 pályázó 27 pályaművet küldött be, melyet a szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelt és díjazott.

További részletek
Délvidéki magyar Golgota 1944–45

Kiállítás
2018. április 7-ig
VI. emelet, Ars Librorum kiállítótér

Már csak néhány napig látható a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány vándorkiállítása, amely az 1944-45-ös délvidéki magyarírtás 70-ik évfordulója alkalmából, az áldozatok tiszteletére készült. A kiállítás vázát alkotó visszaemlékezések közé beszúrt és kiemelt történelmi tények segítségével mutatják be az 1944-45 évek fordulóján történt tragikus eseményeket.

További részletek
Erdély – kolozsvári szemmel

Kiállítás
2018. április 28-ig
V. emelet, Ereklyetér

A kiállítás Szabó Dénes egykori kolozsvári fotográfus gyűjteményünkben őrzött míves fotóiból készült.
Szabó Dénes cége a Fotofilm Erdély egyik legbővebb terméssel bíró képeslapgyártó vállalkozása volt Kolozsvár egyik központi helyén. Reklámjaiban is büszkén hívta fel a figyelmet a „legszebb kivitelű” képeslapjaira. Magát elsősorban a (kolozsvári) Nemzeti Színház fényképészének tartotta, munkásságában erre volt a legbüszkébb, de gyűjteménye számos más témát is felölelt. A tárlaton látható felvételek a gyűjteményben lévő összes témakört reprezentálják: az erdélyi tájak és városok, a műemlékek éppúgy megjelennek, mint a paraszti munka, a városi élet s a méltán híres népviselet képei.

További részletek
Új adatbázisok

Online szolgáltatás
Olvasótermi számítógépek

Május 5-ig öt különféle ProQuest adatbázist próbálhatnak ki az olvasótermi számítógépeken. Az öt adatbázis: Academic Video Online, Early European Books, ProQuest Central, Scitech Premium Collection, PQ Dissertations and Thesis.

További részletek
Regiomontanus 550

Kiállítás
2018. május 31-ig
VI. emelet, Manuscriptorium (Kézirattár)

Mátyás király híres csillagásza, Johannes Regiomontanus (1436–1476) életművét reprezentáló dokumentumokból nyílt kamarakiállítás a Kézirattárban a tudós magyarországi tartózkodásának (1467 és 1471/1472) 550. évfordulója tiszteletére. A kiállítás kurátorai: dr. Zsoldos Endre csillagász (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) és dr. Ekler Péter, tudományos kutató (OSZK Régi Nyomtatványok Tára).

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.