Kedves Barátunk!
2018. március 26.
Az aradi magyar színjátszás 130 éve

Könyvbemutató
2018. március 29. 17 óra
V. emelet, 516-os terem (Tanácsterem)


Piroska Katalin és Piroska István nagyszabású munkája zárókötetének megjelenése alkalmából könyvbemutatót tartunk, ahol a szerzőkkel Sirató Ildikó színháztörténész, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője beszélget. „Piroska Katalin és István terjedelmében is tiszteletreméltó munkája az olvasókat messzemenően segíti a tények értelmezésében, hogy láthassuk, milyen fontos volt a magyar színjátszás Arad számára, milyen fontos volt Arad a magyar kultúra számára korokon át, s mennyire fontos is a mi évszázadunkban, hogy az aradi magyar színháztörténet köteteibe foglalt háttértudással fölvértezve érveljünk a lehetőségek bővítéséért, a múlt értékeinek jelenbe-jövőbe konvertálásáért.”

További részletek
Új adatbázisok

Online szolgáltatás
Olvasótermi számítógépek

Május 5-ig öt különféle ProQuest adatbázist próbálhatnak ki az olvasótermi számítógépeken. Az öt adatbázis: Academic Video Online, Early European Books, ProQuest Central, Scitech Premium Collection, PQ Dissertations and Thesis.

További részletek
Regiomontanus 550

Kiállítás
2018. május 31-ig
VI. emelet, Manusriptorium (Kézirattár)

Mátyás király híres csillagásza, Johannes Regiomontanus (1436–1476) életművét reprezentáló dokumentumokból nyílik kamarakiállítás a Kézirattárban a tudós magyarországi tartózkodásának (1467 és 1471/1472) 550. évfordulója tiszteletére. A kiállítás kurátorai: dr. Zsoldos Endre csillagász (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) és dr. Ekler Péter, tudományos kutató (OSZK Régi Nyomtatványok Tára).

További részletek
Az I. világháború térképeken. Válogatás a gyűjteményből

Kiállítás
2018. március 30-ig
VI. emelet, Térképtár

Az OSZK már 1914 szeptemberében, nem sokkal a háború kitörése után egy első világháborús gyűjtemény kialakításába kezdett, amely egészen az 1920-as évek elejéig gyarapodott. Az első világháborúval foglalkozó kiállítás-sorozatunk mostani része is ebből a gyűjteményből válogat. Az egyes vitrinek tematikája egy-egy frontszakasz. Így az érdeklődők láthatnak például török, orosz plakátokat, kéziratos térképet a megszállt Szerbiából, vagy épp a román betörésről. Bemutatunk olyan játékokat, papírmaketteket is, amiket az első világháború idején forgalmaztak.

További részletek
Húsvéti zárva tartás

2018. március 30. - 31.

Ezúton is értesítjük minden kedves látogatónkat, hogy a március 30-án, nagypénteken és 31-én, szombaton a könyvtár zárva tart.
A hosszú hétvége után, április 3-án várjuk Önöket.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.