Kedves Barátunk!
2018. március 12.
Figyelmükbe ajánljuk elektronikus szolgáltatásainkat zárvatartásunk, március 15. és március 19. között!

Nyitvatartási rend
2018. március 15 és 19.

Az ünnephez kapcsolódóan ajánljuk a Kossuth-hangja című szolgáltatást, valamint az Erkel-honlap gazdag összeállítását a Himnuszról és a Bánk bán, valamint a Hunyadi László című operákról és az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó három részes, „Egy ember szól, de milliók nevében!” című blogbejegyzésünket.

További részletek
Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben

Könyvbemutató
2018. március 19. 16 óra
V. emelet 516-os terem (Tanácsterem)

Az Országos Széchényi Könyvtár, a Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék és a Vallástudományi Központ bemutatja a Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben (szerk. Kovács Eszter és Mészáros Andor) című tanulmánykötetet.

További részletek
Egy steppei nép ismeretlen írásának és nyelvének megfejtése: a kitan

Előadás
2018. március 21. 17 óra
V. emelet 516. szoba

Róna Tas András előadására hívjuk önöket az Orientalisták az OSZK-ban című előadássorozat kapcsán, melyben a kitan népről és nyelvéről lesz szó. A kitan jelentős nép volt, amely nagyjából a magyar honfoglalással egyidőben elfoglalta Észak-Kínát és ott Liao dinasztia néven uralkodott 916 és 1125 között. Két írást is hátrahagyott, amelyek megfejtése ma is folyik. Az előadás az írás és a nyelv megfejtésének történetét és mai állását mutatja be, majd a kitan nyelv egy-két váratlan és szenzációszámba menő sajátságát ismerteti. Végül néhány példán azt mutatja be, hogy a magyar nyelv keleti hátterének jobb megismeréséhez hogyan járul hozzá a kitan nyelv ismerete.

További részletek
Az I. világháború térképeken. Válogatás a gyűjteményből

Kiállítás
2018. március 30-ig
VI. emelet, Térképtár

Az OSZK már 1914 szeptemberében, nem sokkal a háború kitörése után egy első világháborús gyűjtemény kialakításába kezdett, amely egészen az 1920-as évek elejéig gyarapodott. Az első világháborúval foglalkozó kiállítás-sorozatunk mostani része is ebből a gyűjteményből válogat. Az egyes vitrinek tematikája egy-egy frontszakasz. Így az érdeklődők láthatnak például török, orosz plakátokat, kéziratos térképet a megszállt Szerbiából, vagy épp a román betörésről. Bemutatunk olyan játékokat, papírmaketteket is, amiket az első világháború idején forgalmaztak.

További részletek
Délvidéki magyar Golgota 1944–45

Kiállítás
2018. április 7-ig
VI. emelet, Ars Librorum kiállítótér

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány vándorkiállítása az 1944–45-ös délvidéki magyarírtás 70-ik évfordulója alkalmából, az áldozatok tiszteletére készült. A kiállítás vázát alkotó visszaemlékezések közé beszúrt és kiemelt történelmi tények segítségével mutatják be az 1944–45 évek fordulóján történt tragikus eseményeket.

További részletek
Matinékoncert a Régi Zeneakadémián

Koncert
március 24. 11 óra
A Régi Zeneakadémia Kamaraterme (Budapest, VI. ker. Vörösmarty u. 35.)

A matinékoncerten a közelgő nagyhétre való tekintettel két igen odaillő, gyönyörű mű szólal meg: Liszt Via Crucisa és Rheinberger Stabat Matere. Külön megtiszteltetés a könyvtár kórusa számára, hogy a Via Crucisban a zongoraszólam előadását a csodálatos és ma már ritkán szereplő zongoraművész, Lantos István vállalta.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.