Kedves Barátunk!
2018. március 5.
KönyvTÁRlat – Játék a színpadon

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2018. március 8. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Játék a színpadon. Rudolf Péter színművész és Boros Misi, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató győztese a két vendégünk az idei évad hatodik estjén.
Hogyan kelt életre egy megírt szerepet a színészi játék? Mennyiben játék az, amit a színpadon, a filmvásznon látunk, és mi kerüli el a nézők szemét? Lehet-e bármilyen módon készülni a váratlan helyzetekre vagy rögtönzésekre? A közönség belülről pillanthat rá a színészek munkájában mindig ott rejlő játékosságra.
A művészet játékosságának egy másik oldalát mutatja be az est második fellépője, Boros Misi zongoraművész.

További részletek
Jottányit se 48-ból!

Kiállítás és tárlatvezetések
2018. március 5-étől
V. emeleti Plakát- és Kisnyomtatványtár előtere

A március elején nyíló kiállítással az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára emlékezünk.
Mit jelent a nemzeti emlékezetben 1848–1849? A szabadságot, a forradalmi lelkületet, eszünkbe juttatja azokat, akik életüket áldozták a hazáért. A „Haza és haladás” szellemében a polgári átalakulás a 48-as törekvések másik jelmondata, mely az áprilisi törvények elfogadásával valósult meg. Erre utal a kiállítás címéül választott jelmondat: Jottányit se 48-ból!, mely utóbb, a kiegyezés korában a pártjelszó szerepét is betöltötte.
Március 13-án és 14-én 10 és 11 órakor szintén tárlatvezetést tartunk. A program díja: 300 Ft/fő; időtartama: 30 perc. Jelentkezés: andrasi.erika@oszk.hu

További részletek
Az Akadémiai Kiadó szolgáltatásai

Kutatási segédlet
Online, az olvasótermi számítógépeken

Az Országos Széchényi Könyvtár előfizetője az Akadémiai Kiadó három szolgáltatásának, a folyóirat-, a szótárcsomagnak és a MeRSZ-nek, így a könyvtár olvasói korlátozás nélkül hozzáférnek az ezekben a szolgáltatásokban megtalálható magyar és idegen nyelvű folyóiratok teljes szövegéhez, a Kiadó szótáraihoz, valamint alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteményéhez.

További részletek
Adatbázisok – próbahozzáférés a hónap végéig!

Könyvtári szolgáltatás
2018. március 31-ig

Könyvtárunkban 2018. március 31-ig kipróbálható, felfedezhető a De Gruyter rendszer tíz adatbázisa, valamint a Brill szolgáltatás négy különféle adatbázisa, amely utóbbiakban ókortörténeti, könyv- és könyvtártörténeti kutatásokat folytathatnak, illetve több, mint ötszázezer múzeumi és könyvtári kép és dokumentum között kereshetnek, továbbá négy középkori referensz műhöz férhetnek hozzá online.

További részletek
Támogassa könyvtárunkat adója 1%-ával!

Támogatás

Kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a nemzeti könyvtárban folyó munkát, hogy 2018-ban is további kötetekkel, dokumentumokkal (hungarikumokkal) gyarapodhasson különleges állományunk, s hogy ebben az évben is izgalmas kiállításokra, érdekes rendezvényekre invitálhassuk olvasóinkat!
Adószámunk: 15309123-2-41

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.