Kedves Barátunk!
2018. február 19.
Orientalisták az OSZK-ban

Előadás
2018. február 21. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Ivanics Mária turkológus tart előadást az Országos Széchényi Könyvtárban. Az előadás egy 17. század végi Volga vidéki, keleti török nyelvű forrás elemzésén keresztül mutatja be, milyen volt az ideális vezető képe a steppén azokban a társadalmakban, amelyek nem fejlődtek birodalommá, hanem megmaradtak törzsszövetségi szinten. Tárgyalja a nomád vezető legitimációját, egyenként veszi számba sajátosságait. Bemutatja továbbá a vezető személyiségi jegyeit, és azt, hogy milyen külső és belső tulajdonságokat vártak el tőle, mik voltak a vezető feladatai. Az előadás arra is kitér, hogy miként kellett egy nemzetségi társadalmat megszervezni.

További részletek
Az előadóval készült interjúnk blogunkban
Jottányit se 48-ból!

Kiállításmegnyitó
2018. március 5. 10 óra
V. emeleti Plakát- és Kisnyomtatványtár előtere

Könyvtárunk Plakát- és Kisnyomtatványtára március elején nyíló kiállítással emlékezik az 1848–1849-es szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára. A forradalom és szabadságharc jeles alakjainak, meghatározó eseményeinek bemutatása mellett számos érdekes kérdésre ad választ a tárlat.
A kiállítás megnyitóján a vendégeket köszönti Kopcsay Ágnes, a Plakát- és Kisnyomtatványtár osztályvezetője. A kiállítást bemutatja, tárlatvezetést tart: Vasné dr. Tóth Kornélia, a kiállítás kurátora.
A tárlat 2019. február 3-ig látogatható.

További részletek
Hazafiak üzenete – Múzeumpedagógiai foglalkozások

Múzeumpedagógia
Március 6., 13., 20., 27

Márciusi foglalkozásainkon Petőfi Sándor hétköznapjaiba, költészetének műhelytitkaiba engedünk betekintést. Az Anyám tyúkja című programunkon az általános iskolában is olvasott Petőfi-versek kéziratait vesszük szemügyre, és állapítjuk meg, hogy vajon eredetiek vagy hamisak. Petőfi forradalma és szerelme című foglalkozásunkon a történelmi Magyarország térképét használva végighaladunk a költő életútjának legfontosabb állomásain, valamint közelebbről megismerkedhetünk Petőfi feleségével, Szendrey Júliával és gyermekük, Petőfi Zoltán életével is. Láthatjuk többek között Petőfi Sándor ránk maradt levelesládáját, és a Bem tábornokkal készített riportvázlatát is.
A programok díja: 600 Ft/fő; időtartamuk: 60 perc; ajánlott korcsoport: 5–12. osztály, illetve 6–12. osztály; jelentkezni az andras.erika@oszk.hu címen lehet.

Jottányit se 48-ból! című kiállításunkon március 13-án és 14-én 10 és 11 órakor tárlatvezetést tartunk. A program díja: 300 Ft/fő; időtartama: 30 perc. Jelentkezni szintén az andras.erika@oszk.hu címen lehet.

További részletek
Támogassa könyvtárunkat adója 1%-ával!

Támogatás

Kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a nemzeti könyvtárban folyó munkát, hogy 2018-ban is további kötetekkel, dokumentumokkal (hungarikumokkal) gyarapodhasson különleges állományunk, s hogy ebben az évben is izgalmas kiállításokra, érdekes rendezvényekre invitálhassuk olvasóinkat!
Adószámunk: 15309123-2-41

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.