Kedves Barátunk!
2018. február 12.
Támogassa könyvtárunkat adója 1%-ával!

Támogatás

Kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a nemzeti könyvtárban folyó munkát, hogy 2018-ban is további kötetekkel, dokumentumokkal (hungarikumokkal) gyarapodhasson különleges állományunk, s hogy ebben az évben is izgalmas kiállításokra, érdekes rendezvényekre invitálhassuk olvasóinkat!
Adószámunk: 15309123-2-41

Köszönjük.

További részletek
KönyvTÁRlat – Játék az irodalomban

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2018. február 15. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Sirálytoll kalapács címmel tart előadást Lackfi János költő, író műfordító irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatunk februári estjén. Lackfi a Sebő-együttes együttműködésével helyezi középpontba a vers zenei elemeit: irodalom és zene párbeszéde kapnak parádés figyelmet az est során. A zenés előadást követően egy harmadik játszótársról, a képről, pontosabban a képversről lesz szó: az OSZK gyűjteményéből a legrégebbi magyar kötődésű képversek kerülnek elő.

További részletek
Orientalisták az OSZK-ban: Nomád fejedelmi tükör a sztyeppei forrásokban

Előadás
2018. február 21. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Ivanics Mária turkológus előadása egy 17. század végi Volga vidéki, keleti török nyelvű forrás elemzésén keresztül mutatja be, milyen volt az ideális vezető képe a sztyeppén azokban a társadalmakban, amelyek nem fejlődtek birodalommá, hanem megmaradtak törzsszövetségi szinten. Tárgyalja a nomád vezető legitimációját, egyenként veszi számba sajátosságait. Bemutatja továbbá a vezető személyiségi jegyeit, és azt, hogy milyen külső és belső tulajdonságokat vártak el tőle, mik voltak a vezető feladatai. Az előadás arra is kitér, hogy miként kellett egy nemzetségi társadalmat megszervezni.

További részletek
Értékmentő munka az OSZK-ban

Hír

Arany János legértékesebb kéziratait és egyéb dokumentumait szállították munkatársaink Nagyszalontáról könyvtárunkba február 8-án. Az Arany János-emlékév egyik legfontosabb feladata az Aranyhoz kapcsolódó kéziratos hagyaték megőrzése. A munkaprogram keretében az OSZK a saját gyűjteményében található Arany-kéziratok digitalizálása mellett a Nagyszalontán őrzött kéziratos- és könyvállomány restaurálását, valamint digitalizálását is vállalta. Az értékmegőrző tevékenység a Magyar Tudományos Akadémia koordinációjával és a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével zajlik.

További részletek
Hozza el gyermekét fiataloknak szóló programjainkra!

Múzeumpedagógia
Február 15. és 22.

Két tematikus múzeumpedagógiai programmal várjuk az iskolás csoportokat februárban. Eredeti hang- és filmdokumentumok segítségével ismertetjük meg a fiatalokkal az 1956-os eseményeket. Betekintést nyújtunk a Szabad Európa Rádió egykori tevékenységébe a forradalom idején elhangzott adásain keresztül. Emellett csaknem 100 év magyar filmhíradóin keresztül adunk képet a 20. század magyar történelméről. Részleteket mutatunk a kor híradóiból: a némafilm korától, 1896-tól egészen 1991-ig, az utolsó moziban vetített filmhíradóig. Majd megnézzük, hogyan változott a híradók tematikája, látványvilága, terjedelme, funkciója.
A programra az andrasi.erika@oszk.hu címen lehet jelentkezni.
A foglalkozás díja: 600 Ft/fő.
A foglalkozás időtartama 70 perc.
A 9–12. osztály számára ajánljuk februári múzeumpedagógiai programjainkat.

További részletek
E héten záró kiállításaink

Kiállítás
Nyitvatartási napokon 10–18 óra (február 14-ig és február 17-ig)

VI. emeleti Kézirattár és VI. emeleti Ars Librorum és Corvina termek

Két kiállításunk zár a héten. A cipszerek történelmét bemutató tárlatunk február 14-ig látogatható. A közreadott anyag különlegessége, hogy a történeti áttekintés mellett többek között neves cipszer származású orvosok, természettudósok, csillagászok, statisztikusok, közgazdászok, politikusok, írók, valamint festők életútját is ismerteti. Hét végéig, február 17-ig tart nyitva a fiatal művészek és középiskolás diákok munkáit bemutató Graphic Passage & TÁPLÁLÉKLÁNC című kiállítás. A munkák egy része korunk aktuális problémáira hívják fel a figyelmet, miszerint az ökológiai egyensúly megváltozásának elsődleges oka a tápláléklánc csúcsán álló ember tevékenységének következménye.

További részletek
illetve További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.