Kedves Barátunk!
2018. február 5.
Támogassa könyvtárunkat adója 1%-ával

Támogatás

Kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a nemzeti könyvtárban folyó munkát, hogy 2018-ban is további kötetekkel, dokumentumokkal (hungarikumokkal) gyarapodhasson különleges állományunk, s hogy ebben az évben is izgalmas kiállításokra, érdekes rendezvényekre invitálhassuk olvasóinkat!
Adószámunk: 15309123-2-41

Köszönjük.

További részletek
KönyvTÁRlat – Játék a médiában

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2018. február 15. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Sirálytoll kalapács címmel tart előadást Lackfi János költő, író műfordító irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatunk februári estjén. Lackfi a Sebő-együttes együttműködésével helyezi középpontba a vers zenei elemeit: irodalom és zene párbeszéde kapnak parádés figyelmet az est során. A zenés előadást követően egy harmadik játszótársról, a képről, pontosabban a képversről lesz szó: az OSZK gyűjteményéből a legrégebbi magyar kötődésű képversek kerülnek elő.

További részletek
Történetek, interjúk tárunkból

Múzeumpedagógia
Február 8., 15., 22.

Két tematikus múzeumpedagógiai programmal várjuk az iskolás csoportokat februárban. Eredeti hang- és filmdokumentumok segítségével ismertetjük meg a fiatalokkal az 1956-os eseményeket, illetve csaknem 100 év magyar filmhíradóin keresztül nyújtunk betekintést a 20. század magyar történelmébe.
A programra az andrasi.erika@oszk.hu e-mail címen lehet jelentkezni.
A foglalkozás díja: 600 Ft/fő.
A foglalkozás időtartama 70 perc.
A 9–12. osztály számára ajánljuk februári múzeumpedagógiai programjainkat.

További részletek
METU Graphic Passage & TÁPLÁLÉKLÁNC

Kiállítás
2018. január 27 – február 17. 10.00–18.00 óra
VI. emeleti Ars Librorum és Corvina termek

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Vizuális Kommunikáció Intézetének dupla kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállításon egyrészt a Tápláléklánc pályázatra beérkezett, középiskolások által készített alkotásokat, másrészt a grafikai képzés legkiemelkedőbb hallgatói munkáit mutatjuk be. A pályaművek korunk aktuális problémáira hívják fel a figyelmet, miszerint az ökológiai egyensúly megváltozásának fő oka a tápláléklánc csúcsán álló ember tevékenységének következménye.

További részletek
Cipszerek és a reformáció

Kiállítás
A tárlat február 14-ig keddtől péntekig 9 és 17, szombaton 9 és 14 óra között ingyenesen látogatható
VI. emeleti Kézirattár

A kiállítás a cipszerek (szepességi szászok) történelmébe nyújt betekintést, a Szepességbe való településüktől kezdődően a 20. századig. A kiállítás három tematikus egységre bomlik: az első az általános történeti rész, amelyben néhány híres szepességi város is bemutatásra kerül. Ezt követi a szepességi szászok magyarországi reformációban való szerepének felvázolása, különös tekintettel Lőcse szerepére. A harmadik tematikus egység híres cipszer, vagy cipszer származású személyiségekkel foglalkozik.

További részletek
Új adatbázisok érhetők el könyvtárunkban

Könyvtári szolgáltatás
2018. március 31-ig

Könyvtárunk tíz új De Gruyter adatbázishoz kapott próbahozzáférést 2018. március 31-ig. Ezek az adatbázisok az alábbiak: Allgemeines Künstlerlexikon, De Gruyter eJournal, Bibliotheca Teubneriana Latina és Thesaurus Linguae Latinae Online, Byzantinische Bibliographie, Historisches Wörterbuch der Rhetorik Online, Der literarische Expressionismus Online, Nietzsche Online, Theologische Realenzyklopädie Online, Treasury of Linguistic Maps, Wörterbücher zur Sprach- und Kommunikationswissenschaft.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.