Kedves Barátunk!
2017. október 24.
Kisfilmpályázat iskolásoknak

Pályázat

Pályázatot hirdetünk felső tagozatos általános iskolás osztályok számára az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából. A filmpályázat célja az iskolai könyvtárak megismerése és megismertetése diákszemmel. Ily módon kiemelendő egy, a közösség (iskola, város, osztály) számára valamely okból értékes kötet bemutatása, mely az iskolai könyvtár gyűjteményében is megtalálható. Olyan ötletes megoldásokat várunk, melyek az osztály tagjainak szerves együttműködésén alapulnak. A pályaművek közül az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége a három legkiválóbb alkotást díjazza:

További részletek
Őszi ARANYlás a képzőművészetben és az irodalomban

Előadás, irodalmi est
2017. október 27. 18 órától kb. 20.30 óráig (18 óra: Arany szobrásza, Stróbl Alajos – Stróbl Mátyás előadása; 19 óra Sudár Annamária előadóművész irodalmi estje „...mindannyiunk Atyja” – Arany János tanár úr)
VI. emeleti Díszterem

Stróbl Alajost Arany János szobrászaként is számon tartjuk, tudniillik ő készítette a legtöbb szobrot a költőről. A szobrászművész unokája, Stróbl Mátyás tart előadást „Arany János szobrászáról”. Személyes történeteken keresztül kaphatnak képet az érdeklődők arról, hogy milyen kapcsolat fűzte Stróblt Aranyhoz, miként született meg a Nemzeti Múzeum kertjében álló szoborkompozíció, és hogy hogyan őrzik a leszármazottak a híres nagyapa emlékét.
Sudár Annamária önálló estjének Nemes Nagy Ágnes egyik írásából kölcsönzött címe („…mindannyiunk atyja”) Arany János életművének meghatározó súlyára, hatására utal. A műsorban elhangzik – többek között – a Petőfi–Arany-levelezés néhány részlete, a Buda halála Hatodik éneke (a Rege csodaszarvasról című költemény), a Szibinyáni Jank és a Vörös Rébék című balladák. Mindemellett több Aranyról, Aranyhoz szóló mű, valamint Arany-szövegre való rájátszás is hallható lesz, pl. Babits Mihály, Esterházy Péter, Faludy György, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Orbán Ottó, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Szerb Antal és Weöres Sándor versei, szövegei.

További részletek
Térképtári kalandok felfedezőknek

Múzeumpedagógiai foglalkozás
2017. november, előzetes bejelentkezés alapján. csoportvezetes@oszk.hu
A világ Kolumbusz szemével című foglalkozásunkon különleges térképeket fedezünk fel nemcsak földrajzi, hanem történelmi dokumentumként is. A térképek tanulmányozásán keresztül ismerhetjük meg a nagy földrajzi felfedezéseket, melyek a tudományra és a tudásra tett hatásukkal gyökeresen átalakították Európát és a világot. Saját térkép készítésével azt is elsajátíthatjuk, miként készült el hajdanában egy térkép, és hogyan kell használni azt.
Térképezd fel a városod! elnevezésű alkalmunkon több évre visszamenőleg felkutathatjuk, hogy milyenek voltak korábban kedvenc helyeink, iskolánk mikor jelent meg először a térképeken, vagy milyen elnevezései voltak az utcánknak, mielőtt odaköltöztünk. A programon tanulmányozhatjuk városunk fejlődését régi térképeken, akár a térképezés kezdeteitől napjainkig. Kiderül az is, milyen módszereket használtak a térképkészítés során elődeink.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.