Kedves Barátunk!
2017. október 16.
KönyvTÁRlat – Játékos évad

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2017. október 19. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Játék a nyelvben, a mesében, a zenében, a színházban, a sportban, az irodalomban és a televíziós kvízekben. A játék az idei témája az OSZK kultúrtörténeti rendezvénysorozatának, a KönyvTÁRlatnak. Az egyes alkalmak előadásai során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy hogyan jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban. A havonta jelentkező sorozat vendégei: Nádasdy Ádám, Rudolf Péter, Berecz András, Lackfi János, Vitray Tamás és Ókovács Szilveszter.
Az évadnyitó októberi rendezvényen Veszelszki Ágnes nyelvész keresi a választ arra a kérdésre, hogy milyen az ember. Az előadást követően Bodrogi Gyula színművész nyújt betekintést a nyelv játékos bugyraiba.

További részletek
Őszi ARANYlás a képzőművészetben és az irodalomban

Előadás, irodalmi est
2017. október 27. 18 órától kb. 20.30 óráig
(18 óra: Arany szobrásza, Stróbl Alajos – Stróbl Mátyás előadása;
19 óra: Sudár Annamária előadóművész irodalmi estje „…mindannyiunk Atyja” – Arany János tanár úr)

VI. emeleti Díszterem

Stróbl Alajost Arany János szobrászaként is számon tartjuk, tudniillik ő készítette a legtöbb szobrot a költőről. A szobrászművész unokája, Stróbl Mátyás tart előadást „Arany János szobrászáról”. Személyes történeteken keresztül kaphatnak képet az érdeklődők arról, hogy milyen kapcsolat fűzte Stróblt Aranyhoz, miként született meg a Nemzeti Múzeum kertjében álló szoborkompozíció és hogy hogyan őrzik a leszármazottak a híres nagyapa emlékét.
Sudár Annamária önálló estjének Nemes Nagy Ágnes egyik írásából vett címe („…mindannyiunk atyja”) Arany János életművének meghatározó súlyára, hatására utal. A műsorban elhangzik – többek között – a Buda halála Hatodik éneke (a Rege csodaszarvasról című költemény), a Szibinyáni Jank, a Vörös Rébék című ballada, valamint néhány, a szövegfolyamba illesztett versrészlet, illetve több Aranyról, Aranyhoz szóló mű és Arany-szövegre való rájátszás is, pl. Babits Mihály, Esterházy Péter, Faludy György, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Orbán Ottó, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Szerb Antal és Weöres Sándor versei, szövegei.

További részletek
Magyar Október

Múzeumpedagógia
2017. október 19. és 20. Előzetes bejelentkezés alapján
Jelentkezés

A Történeti Interjúk Tárának kulisszái mögé nézhetnek be a fiatalok októberben, ahol két múzeumpedagógiai programmal hozzuk közelebb hozzájuk az 1956-os eseményeket. Az 1956 – Kémvilág és propaganda a hidegháborúban című foglalkozáson kiderül, hogy a Szabad Európa Rádiónak milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, és a rádió egykori életébe is betekintést engedünk berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó propagandafilmjein keresztül.
Az Egy évszázad mozgóképeken című programon közel 100 év Magyar Filmhíradói kerülnek a középpontba. Részleteket mutatunk egy évszázad híradóiból: a némafilm korától egészen 1991-ig, az utolsó moziban vetített filmhíradóig. Majd egymással összehasonlítva megnézzük, hogyan változik a híradók tematikája, látványvilága, terjedelme, funkciója.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.