Kedves Barátunk!
2017. május 29.
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Kiállításmegnyitó
2017. május 31., 17 óra
VI. emeleti Ars Librorum Kiállítótér

A magyar filmtörténet jelentős mérföldkövének számít az 1931-es esztendő: ebben az évben készült el az első magyar hangosfilm, A kék bálvány. Az ezt követő 13 évben több mint 360 alkotás született, köztük számos nagy siker (például a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó). A kiállításban a művészet- és filmrajongó közönség a plakátokon keresztül is végigkövetheti a filmtörténet méltán kiemelkedő aranykorát.

További részletek
Tervezze meg látogatását Arany-kiállításunkra!

Tárlatvezetés és múzeumpedagógia

V. emeleti Nemzeti Ereklyetér, VI. emeleti Manuscriptorium

Csoportos vezetés minimum tíz fő megjelenése esetén indul. Szervezett csoportok más időpont igénylése esetén a csoportvezetes@oszk.hu e-mail címen jelentkezhetnek, legkésőbb két héttel a látogatás előtt. A kiállítás – melyet az esztendő során könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, speciális tárlatvezetések, rendhagyó magyarórák kísérnek – 2017. november 25-ig tekinthető meg. Éves olvasójeggyel rendelkező látogatóinknak a belépés ingyenes.

További részletek

Az Arany János 200. születésnapjára rendezett kiállításhoz több múzeumpedagógiai program is kapcsolódik. A program díja 3000 Ft/csoport, a kedvezményes 600 Ft/fő csoportos belépőjegy mellett. A múzeumpedagógiai foglalkozások szerdai, csütörtöki és pénteki napokon érhetők el a kiállítás idején. Előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni és jelentkezni Andrási Erika múzeumpedagógus munkatársunknál az andrasi.erika@oszk.hu címen lehet.

A múzeumpedagógiáról bővebben
„Nincs talán még elfeledve a dal”

Kiállítás
2017. május 23. kedd, 16 óra
VI. emeleti Díszterem

Tompa Mihály kortársai körében rendkívül népszerű volt: a kritikusok és az olvasóközönség egyaránt pozitívan fogadta műveit. Megjelenésekor a korszak egyik legelismertebb lapja, az Athenaeum közli a verseit, később pedig már az új korszakot jellemző Életképek, Honderü és Pesti Divatlap. A népies irány képviseletében időben és eleinte közkedveltségében is megelőzte Petőfit.

További részletek
Gárdonyi Géza: Az egri csillagok I–II. kötet

Kiadvány

Gárdonyi Géza nagyszabású történelmi regénye, a Gárdonyi-trilógiaként ismert regénytrilógia első darabjának, Az egri csillagoknak hasonmás kiadását veheti kézbe az olvasó, ami az 1905-ös második kiadás óta Egri csillagok címmel jelenik meg. A trilógia másik két darabja, A láthatatlan ember (1902) és az Isten rabjai (1908) írói remeklése ellenére is az első nagyregény bizonyult leginkább időtállónak, a szerző is ezt tartotta legjobb alkotásának.
A kötet már kapható Kiadványtárunkban.

További részletek
Aranyalap – Múzeumok Éjszakája

Rendezvény
2017. június 24. 18 órától éjfél után 1 óráig
A pincétől a padlásig

Sétáljon az emlékezet aranyalapját őrző nemzeti könyvtárban! Nézze meg Arany János-kiállításunk kincseit, köztük a Toldi trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratát. Ismerkedjen meg Arany szobrászával, Stróbl Alajossal, s megtekintve a magyar hangosfilm aranykorát bemutató kiállításunkat, hallgassa meg a Hot Jazz Band kapcsolódó koncertjét! Licitáljon kincsekre aukciónkon és sétáljon elemlámpával raktárainkban! Várja önöket a Shakespeare hősei utáni Szentivánéji hajsza, egy mindez idáig lappangó Ady-kézirat és a magyar rajzfilm aranykorának zenéje, a Pom Pomtól a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgászig!
Finom falatok, fagylalt és kézműveskedés – földgömbragasztás, corvina-motívumos kirakójáték és Arany-minikönyv készítése!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.