Kedves Barátunk!
2017. május 2.
Mikes Kelemen Program

Konferencia
2017. május 4. 10 óra
VI. emeleti Díszterem

A Mikes Kelemen Program célja, hogy „a diaszpóra tárgyi örökségét rendezett módon összegyűjtve Magyarországra szállítsuk és gondoskodjunk későbbi méltó felhasználásáról”.
A konferencia a Mikes Kelemen Program tengerentúli hungarikumainak közgyűjteményi jelentőségével foglalkozik.
A konferenciát kerekasztal-beszélgetés követi.

További részletek
Szigetvár ostroma – Zrínyi és Szulejmán halála

Orientalisták az OSZK-ban előadássorozat
Időpontváltozás: 2017. május 9. 18 óra
VI. emeleti Díszterem

…A Zrínyi Miklós vezette védők a végsőkig kitartottak az ötvenezer fős ostromló török sereggel szemben, és ezzel óriási szolgálatot tettek Európának. Miért indult ismét Magyarországra Szulejmán? Miért vállalta a biztos vereség tudatában a vár védelmét Zrínyi? Mi történt az ostrom utolsó napjaiban a szultáni sátorban és a várban? Miért és miként tartották titokban a török táborban a szultán halálát? Hol épült fel Szulejmán síremléke a későbbiekben? Miért merült ez feledésbe, és miként sikerült megtalálni a sírkápolna és a mellette kialakult zarándokváros főbb épületeinek maradványait? – Fodor Pál előadásban mindezekről szót ejtünk.

További részletek
A népszerű La Fontaine

Kiadvány
2017-től kapható
Könyvesbolt

A tavaszi Könyvfesztiválon legnépszerűbb a La Fontaine összes meséi című kiadványunk volt. Jean de La Fontaine a Napkirály, Racine, Molière, Boileau századának, a fényes 17. századnak (élet)művésze. Az irodalomtörténet, igen nagyvonalúan, szellemileg valahol Montaigne és Voltaire között helyezi el, Racine mellett őt tekintik e század legtisztább költőjének. A kiadvány még kapható.

További részletek
Munkások ’56

Kiadvány
2017-től kapható
Könyvesbolt

Az 1956-os Intézet 2016–2017-es Évkönyve a 2016 szeptemberében Egerben, több intézmény közreműködésével 1956 és a szocializmus: válság és újragondolás címmel megrendezett multidiszciplináris jelenkortörténeti konferencia egyik legnagyobb szakmai érdeklődést kiváltó centrumáról, a munkásságról és 56-os szerepvállalásáról szóló előadások szerkesztett anyagát tartalmazza.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.