Kedves Barátunk!
2017. április 18.
Testestül, lelkestül – Pál Feri atya előadása

KönyvTÁRlat
2017. április 20. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

A Könyvtárlat 6. évadának záróeseményén, a „Testestül, lelkestül” című rendezvényen Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember tart előadást „A lelkierő fejlesztése – Éltető spiritualitás” címmel a lelki útjainkról, fejlődésünkről. Spirituális élményeink hátterét, folyamatát és fiziológiai jeleit nemcsak a vallás, hanem a lélektan segítségével is megközelítjük majd.
Az előadás után a Valaki Alfonz zenekar koncertjét hallhatják, illetve a Varázsgömbben ezúttal a régi magyar vallásosság különleges meditációs kötetét, Hajnal Mátyás jezsuita 1629-ben Bécsben megjelentetett magyar nyelvű Szíves könyvecskéjét állítjuk ki.

További részletek
Az Ernst-kódex hasonmás kiadásának bemutatója

Könyvbemutató
2017. április 25. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Az Ernst-kódex a 12. század végén készült, amely Sulpicius Severus Szent Márton-életrajzát, más kisebb Szent Mártonról szóló szövegeket, valamint Szent István ún. kis és nagyobb legendájának legrégebbi szövegváltozatát tartalmazza. A kódex a 13. századtól a Vyšší Brod-i (Csehország) cisztercita kolostor tulajdonában volt. A 19–20. század fordulóján került el innen. Ernst Lajos műgyűjtő egy német antikváriustól vásárolta 1928-ban, akitől végül 1934-ben megvette az Országos Széchényi Könyvtár. Ernst bőkezűen támogatta a ritka forrás feldolgozását, így méltán viseli és őrzi nevét a kódex.

További részletek
Munkások ’56

Kiadvány
2017 áprilisától kapható

Az 1956-os Intézet Évkönyve a 2016 szeptemberében Egerben, több intézmény közreműködésével 1956 és a szocializmus: válság és újragondolás címmel megrendezett multidiszciplináris jelenkortörténeti konferencia egyik legnagyobb szakmai érdeklődést kiváltó centrumáról, a munkásságról és 56-os szerepvállalásáról szóló előadások szerkesztett anyagát tartalmazza. A kötet online megrendelhető, illetve ajándékboltunkban megvásárolható.

További részletek
„Te aranyok Aranya!”

Arany János-szavalóverseny
2017 folyamán

Az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság Arany János-szavalóversenyt hirdet magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos (algimnázium) és középiskolás (főgimnázium és szakiskolák) diákok számára. A verseny háromszintű lesz. Minden iskola egy-egy diákot (az iskolai versenyek, válogatók legjobbjait) nevezhet két korcsoportban, akik területi döntőkön mérkőznek meg egymással – 2017. október 14. és november 17. között. A diákok nevezését az iskoláknak kell elküldenie 2017. október 2-ig a területi döntő színhelyének. A területi döntőkből 3-3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én tartunk az OSZK-ban..

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.