Kedves Barátunk!
2017. április 3.
A hódoltság török vers- és zenekultúrája

Orientalisták az OSZK-ban: 3. előadás
2017. április 12. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Sudár Balázs, az MTA Történettudományi Intézete munkatársának előadása a hódoltság irodalmi és zenei világába vezeti be a hallgatóságot, szóban és énekben egyaránt.
Az oszmán hódítók ugyan fegyverrel érkeztek Magyarországra, és a megszerzett területeken túlnyomórészt katonák és családjaik telepedtek meg, mégsem nélkülözték saját kultúrájuk javait. Azon a néhány tucat településen, ahol ténylegesen berendezkedtek, nagyon gyorsan kiépültek a társadalmi és a kulturális élet intézményei: az imahelyek, az alap és főiskolák, a kolostorok, a fürdők. A török népi kultúra – lényegében törökök hiányában – nem jutott el idáig, de az elit – oszmán – kultúrája igen. Éppen olyan verseket írtak és olvastak, éppen olyan dallamokat játszottak itt is, mint a birodalom centrumaiban.

További részletek
Testestül, lelkestül – Pál Feri atya előadása

KönyvTÁRlat
2017. április 20. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

A Könyvtárlat 6. évadának záróeseményén, a „Testestül, lelkestül” című rendezvényen Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember tart előadást „A lelkierő fejlesztése – Éltető spiritualitás” címmel a lelki útjainkról, fejlődésünkről. Spirituális élményeink hátterét, folyamatát és fiziológiai jeleit nemcsak a vallás, hanem a lélektan segítségével is megközelítjük majd. Az előadás után a Valaki Alfonz zenekar koncertjét hallhatják, illetve a Varázsgömbben ezúttal a régi magyar vallásosság különleges meditációs kötetét, Hajnal Mátyás jezsuita 1629-ben Bécsben megjelentetett magyar nyelvű Szíves könyvecskéjét állítjuk ki.

További részletek
Arany János-kiállításmegnyitó

Kiállítás
2017. április 28. 11 óra
VI. emeleti Díszterem

Az Arany János-emlékév 2017 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel Arany János-kiállítás nyílik a nemzeti könyvtárban.

További részletek
La Fontaine összes meséi

Kiadvány
2017 márciusától
Hasonmás kiadás, az OSZK gyűjteményében található 1929-ben megjelent eredeti kötetről.

Az Országos Széchényi Könyvtár Kiadói műhelye e kötettel tiszteleg a magyar mesevilág szerves részévé vált mesék és szerzőjük előtt, s indít útjára olyan népszerű fakszimile sorozatot, mely újra kézzelfoghatóvá kíván tenni ma már kevéssé hozzáférhető egykori klasszikusokat, sikerszerzőket vagy éppen ritka kiadványokat.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.