Kedves Barátunk!
2017. március 27.
Angol nyelvű Shakespeare-délután a nemzeti könyvtárban

Performance és előadás
2017. március 28. 13–17 óra
V. emelet, 516-os tárgyaló

A Pannon Egyetem MFTK Angol-Amerikai Intézete, valamint Irodalom- és Kultúratudományi Intézete szervezésében a Shakespeare-emlékév alkalmából Magyarországra érkező vendégek, a leedsi Beckett Egyetem dékánja, Andrew Fryer és Prof. Noel Witts vezetésével, valamint Teresa Brayshaw részvételével Shakespeare szonettjeinek kérdéseit boncolgatják az irodalom, a kultúrtörténet és a szélesen értelmezett színház összefüggéseiben.

További részletek
Magyar Október

Szakmai bemutató
2017. március 29. 11 óra
VI. emeleti Díszterem

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával A magyar szabadság éve programsorozat keretében az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Október elnevezéssel online tudástár megvalósításába kezdett. A honlapon – összegyűjtve a nemzeti könyvtár, illetve más közintézmények 1956-os forradalommal kapcsolatos vizuális és hangdokumentumait – bemutatja azt az információs teret, amely befolyásolta a kor emberének tetteit, gondolkodását, amely meghatározta cselekedeteit és döntéseit.

További részletek
Orientalisták az OSZK-ban: A hódoltság török vers- és zenekultúrája

Előadás
2017. április 12. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Az oszmán hódítók ugyan fegyverrel érkeztek Magyarországra, és a megszerzett területeken túlnyomórészt katonák és családjaik telepedtek meg, mégsem nélkülözték saját kultúrájuk javait. Azon a néhány tucat településen, ahol ténylegesen berendezkedtek, nagyon gyorsan kiépültek a társadalmi és a kulturális élet intézményei: az imahelyek, az alap- és főiskolák, a kolostorok, a fürdők. A török népi kultúra – lényegében törökök hiányában – nem jutott el idáig, de az elit – oszmán – kultúrája igen. Éppen olyan verseket írtak és olvastak, éppen olyan dallamokat játszottak itt is, mint a birodalom centrumaiban.

További részletek
Arany János-kiállításmegnyitó

Kiállítás
2017. április 28. 11 óra
Nemzeti Ereklyetér és a Manuscriptorium kiállítótér

Az Arany János-emlékév 2017 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel Arany János-kiállítás nyílik a nemzeti könyvtárban.

További részletek
Mit gondol online szolgáltatásainkról?

Kérdőív

Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk online szolgáltatásai mennyiben felelnek meg az Ön számára, hogy azokat a jövőben, lehetőségeinkhez mérten, az Önök igényeinek megfelelően alakíthassuk.
Kérjük, töltse ki kérdőívünket!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.