Kedves Barátunk!
2017. március 6.
Tipográfia régtől fogva.
A nagyváradi nyomdászat 450 éves története


Könyvbemutató
2017. március 7., 16 óra
VI. emeleti Díszterem

450 éve nyílt meg az első nyomda Nagyváradon. Ez alkalomból jelent meg a ritka kincseket is bemutató nyomdatörténeti díszalbum, mely tovább gazdagíthatja Nagyvárad változatos történelméről, életéről és kultúrájáról való ismereteinket.
A kötetet március 7-én mutatjuk be.

További részletek
Írástudók, értelmiségiek a történelemben

Orientalisták az OSZK-ban
2017. március 8., 17 óra
V. emeleti 516-os terem

Az ókori Keleten, Mezopotámiában a dokumentáció és írásbeliség kezdetétől fogva, mintegy három és fél évezreden át, eredeti (ékírásos) forrásokban tanulmányozhatjuk írnokok és papok, démonűzők és előjel-értelmezők, énekmondók és csillagtudósok, költők és szövegmagyarázók értelmiségi tevékenységét. Nem kétséges, hogy a szó mai értelmében is értelmiségiek voltak mind.
Komoróczy Géza előadása ezt a gazdag anyagot mutatja be elemzésekkel és példákkal, kitekintésül kicsi rést nyitva a hagyományok továbbélésére a görög–római, zsidó és arab világban.

További részletek
Michael Maier és a hermetikus-rózsakeresztes hagyomány

Tárlatvezetés
2017. március 9., 17–19 óra
VI. emeleti Corvina kiállítótermek

Az Aquarius Alapítvány szervezésében március 9-én tárlatvezetés lesz az Isteni bölcsesség – isteni természet című kiállításon. Jelentkezés és jegyvásárlás kizárólag online történik, a helyszínen nincs rá lehetőség!
A kiállításon további vezetések is várhatók, amiről folyamatosan hírt adnak a honlapon.

További részletek
Múzeumpedagógia a könyvtárban

Rendezvény
A tanítási időszakban

Szeretettel várjuk szervezett iskolai csoportok jelentkezését az ismét elérhető könyvtárpedagógiai programjainkra. Különleges ritkaságokkal, izgalmas ismeretekkel, a megszerzett tudást mélyítő foglalkozásokkal várjuk az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményei és munkája iránt érdeklődő osztályokat, szakköröket tanóra vagy napközis foglalkozás, osztálykirándulás keretében.

További részletek
Rejtett barázdák

KönyvTÁRlat
2017. március 23., 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Csókay András idegsebész, agykutató előadásának középpontjában az a gondolat áll, hogy az emberi személy nem az agyban van, mert az emberi gondolkodás nem pusztán az idegsejtek működésével magyarázható…
Ezt követően az énekelt verset, mint agyunk (lelkünk) magasrendű és igen összetett megnyilatkozását, szemlélteti a NegyedÓra zenei formáció.
Kincseink közül Diderot híres enciklopédiájának egy kötetét mutatjuk be.

További részletek
Ünnepeld a közösséged! – Közösségek hete: 2017. május 8–14.

Pályázat
Jelentkezési határidő: 2017. március 31.

Hagyományteremtő céllal országos rendezvénysorozat indul a „Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” EFOP-1.3.1-15-2016-00001 című kiemelt projekt keretében. A Közösségek hete elindításával egy olyan új hagyományt szeretnénk teremteni, amely ráirányítja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben működő közösségek tevékenységeire, közösségépítő erejükre. A kulturális intézmények – így a könyvtárak – nemcsak helyet adnak egy-egy közösségi programnak, de maguk is a közösségek felkarolásának, ösztönzésének, támogatásának motorjai lehetnek.

További részletek
„Te aranyok Aranya!”

Arany János szavalóverseny
2017

Az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság Arany János-szavalóversenyt hirdet magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos (algimnázium) és középiskolás (főgimnázium és szakiskolák) diákok számára.
Az iskolák által nevezett diákok 2017. október 14. és november 17. között területi döntőkön mérkőznek meg egymással. A területi döntőkből 3-3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én tartunk az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében Budán, a Várban.

Véget ért két és fél héten keresztül tartó blogsorozatunk, mely a középiskolai korosztály számára a versenyre kötelezően választható versekkel foglalkozott.

A hét területi döntő közül öt helyszín már biztos: Budapest, (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), Észak-Dunántúl (Győr, Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtár), Dél-Dunántúl (Pécs, Csorba Győző Könyvtár), Kelet-Magyarország Nyíregyháza (Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár), Dél-Alföld (Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár).

További részletek

Az Arany János Családi Nap eseménye az Országos Széchényi Könyvtár facebook oldalán.
Támogassa a nemzeti könyvtárat!

1%

Felsorolni is nehéz, milyen sokféle dokumentumot őriz és szolgáltat a jelen és jövő kutatói számára könyvtárunk a kódexektől a térképeken, röplapokon, kéziratokon át a napjainkban megjelenő könyvekig, napilapokig. Emellett félszáz, különféle témában kutató munkatársunk munkája nyomán rangos kiadványok megjelentetésével is támogatjuk a múlt megismerését. Olvasótermeink mellett változatos kiállításokkal, ingyenes előadásokkal várjuk látogatóinkat.
Kérjük, segítse munkánkat, adója 1%-nak felajánlásával!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.