Kedves Barátunk!
2017. január 30.
TestesÉvad – Hajunk, nyakunk és tekervényei

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2017. február 16., 17 óra
VI. emelet, Díszterem

Kultúrtörténeti sorozatunkban ezúttal a magyar paraszti haj- és fejviselet néprajzi kérdéseit fogjuk körüljárni Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató segítségével. Ezt követően Fülöp Zsuzsanna operaénekesnő előadásában hallhatnak a haj ihlette irodalmi és zenei műveket, végül Bíró Csilla, a Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa egy ősnyomtatványon keresztül Szent Ágnes vértanú legendája kapcsán a szentség jeleként szereplő hajról ad elő.
Várjuk Önöket!

További részletek
Széchenyi István online olvasható művei

Olvasnivaló
2016-tól
Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

2016-ban – Széchenyi István születésének 225. évfordulója kapcsán – számos kötettel egészült ki a legnagyobb magyar interneten keresztül elérhető műveinek és a róla szóló műveknek listája a Magyar elektronikus Könyvtárban (MEK).
Jelenleg 45 Széchenyi-művet érhetnek el az oldalon.

További részletek
„Te aranyok Aranya!”

Arany János szavalóverseny
2017.

Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság Arany János-szavalóversenyt hirdet magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos (algimnázium) és középiskolás (főgimnázium és szakiskolák) diákok számára. A verseny háromszintű lesz. Minden iskola egy-egy diákot (az iskolai versenyek, válogatók legjobbjait) nevezhet két korcsoportban, akik területi döntőkön mérkőznek meg egymással – 2017. október 14. és november 17. között. A diákok nevezését az iskolák küldik el 2017. október 2-ig a területi döntő színhelyének. (A hét területi döntő pontos helyszínét és időpontját 2017 márciusában közöljük.) A területi döntőkből 3-3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én tartunk az OSZK-ban.

További részletek
Régi térképek térképészeti blogunkban

Olvasnivaló
2016-tól
Földabrosz-blog

A régi térképeket szívesen nézegető, térképészeti, térképtörténeti kérdések iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk könyvtárunk Térképtárának díjnyertes blogját, amely rendszeresen közöl különleges térképkéziratokat, metszeteket, s mutatja be történetüket. A legutóbbi bejegyzés az Al-Duna vidékének egy korai ábrázolását tárgyalja.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.