Kedves Barátunk!
2016. december 12.
Propaganda az I. világháborúban

Könyvbemutató
2016. december 12., 16 óra
V. emeleti 516-os tanácsterem

Korábbi I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó szakmai konferencia tanulmánykötetét mutatjuk be, amely a hazai propagandát vizsgálja különböző (történészi, sajtó- és irodalomtörténészi, művészettörténészi) aspektusokból. A Propaganda – politika, hétköznapi és magas kultúra, művészet és média a Nagy Háborúban (szerkesztette: Ifj. Bertényi Iván, Boka László, Katona Anikó) című kötetet bemutatja, illetve a szerkesztőkkel beszélget Ablonczy Balázs történész, az MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa.
A kiadvány a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

További részletek
Vegye meg nálunk ajándékát!

Karácsonyi vásár
2016. december 13. – december 23.
V. emeleti ajándékbolt

December 13. és 23. között karácsonyi vásárt tartunk. A könyvtár saját kiadású könyveit, ajándéktárgyait, képeslapjait és plakátjait 15%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni az V. emeleti, a főbejárattól jobbra található ajándékboltunkban.

További részletek
Érdekes dokumentumok, meglepő gyarapodások

Kiállítás
2016. december 6. – 2017. január 30.
VII. emeleti Katalógustér

Az elmúlt két évben több mint 180 ezer dokumentum érkezett haza a Mikes Kelemen Program keretében, amely az OSZK állománya szempontjából is párját ritkító lehetőségnek bizonyult. A program segítségével nemcsak állományi hiányainkat pótolhattuk a külföldön megjelent hungarikaanyagból, hanem számos nem várt kincsre is bukkantunk. Ezekből állítottunk össze egy csokorra valót mindazok számára, akik érdeklődnek a nemzeti könyvtár gyarapítási műhelytitkai iránt.

További részletek
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Kiadvány
2016 novemberétől
www.oszk.hu/kiadvanyok

1931 és 1944 között mintegy 360 film készült, ám sajnos nem mindnek maradt fenn a plakátja; többek közt A kék bálványé is elveszett valahol, így a sokak kedvence, a Hyppolit, a lakáj filmplakátja nyitja a sort. Az időrendben bemutatott anyag alapján nyomon követhető, hogy a filmkészítők és a korabeli plakátkészítő művészek hogyan kívántak kedvet csinálni egy-egy filmhez. Ebben az időszakban az volt az uralkodó nézet, hogy kizárólag a filmben szereplő színészekkel, jobban mondva azok nagyméretű portréival, lehet eladni egy filmet: „Teljesen mindegy volt, hogy milyen volt a film, ha Jávor Pál vagy Karády Katalin rajta volt a plakáton, a néző bement”.

További részletek
Templomok a végeken

Kiállítás
2016. december 6. – 2017. január 18.
V. emeleti Ereklyetér

Mudrák Attila tárlata messzi, sokak számára ismeretlen vidékekre viszi el a látogatókat. A Kárpát-medence eldugott kis falvaiba, földrajzi és szimbolikus értelemben is a végekre, ahol ma többnyire a reménytelenség és a szegénység az úr. E művészi fotók mégsem az elmúlás és a reménytelenség tükörképei. Sokkal inkább a szépség, a harmónia és az újjászületés reménye árad belőlük, ami mindenkit e gyönyörűséges, egyben elgondolkoztató értékeink megőrzésére kötelez.

További részletek
A civilizáció lenyomata: A könyvek káprázatos útja

Kiállítás
2016. december 15-ig látható!
VI. emeleti Ars Librorum kiállítótér és a Corvina-termek

A Tajvani Nemzeti Könyvtár állományában megtalálhatók ritka és eredeti, Szung-, Jüan- és Ming-kori kiadások, kézzel másolt buddhista szútrák az északi és déli dinasztiák időszakából, valamint a Szuj- és Tang-korból, híres szerzők kéziratai, továbbá bronzmetszetek és kővésetek pacskolatai. Az elmúlt években a gyűjtemény tovább bővült népi faragásokkal, metszetekkel és fadúcos technikával készült nyomatokkal, valamint régi tajvani könyvekkel és dokumentumokkal.
A tárlat december közepén zár!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.