Kedves Barátunk!
2016. december 5.
Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében

Konferencia és kiállításmegnyitó
2016. december 6–7.
VI. em., Díszterem és Ereklyetér

A Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága a Teleki László Alapítvány közreműködésével Rómer Flóris TervMegújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel konferenciát rendez könyvtárunkban magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével.
A konferenciához kapcsolódóan Mudrák Attila fényképeiből készült kiállítás is nyílik december 6-án a könyvtár Ereklyeterében.

További részletek
TestesÉvad – Pacal és Paleo!

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. december 8., 17 óra
VI. em., Díszterem

Tudja Ön mi a „Törött lév”? Esetleg fogyasztott már „Klödröt”? Ha még nem kóstolta ezeket, a „Vetrecét” semmiképp se hagyja ki! A magyar gasztronómia múltjába és jelenébe, a hagyományos és egészséges táplálkozás különféle elképzeléseibe, divatjaiba kóstolhatunk bele a rendezvény során. Váncsa István előadása, az ínycsiklandozó szavak és illatok, Cserna-Szabó András fakanál-koreográfiája; s egy távoli világot idéző szakácskönyv bilincselik le vendégeinket… vagy nem is olyan távoli? Tartson velünk, s járjunk utána, eleink tudása miként képviseltetik napjainkban!

További részletek
I. Földabrosz-találkozó


2016. december 8., 17 óra 30
VI. em., Térképtár

Hagyományteremtő célzattal bemutatót szervezünk olvasóinknak, a tematikus Földabrosz-blogunkat követő érdeklődőknek, hogy személyesen találkozhassanak régi térképekkel. Az első bemutató címe: A magyar térképtörténet vázlata. Tekintettel a ritkaságokra, az eseményen 20 főt tudunk egyszerre fogadni, ezért a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődök a terkep[kukac]oszk.hu címen tudják jelezni részvételi szándékukat. (Kérjük, hogy aki mégsem tud eljönni, jelezze ezt számunkra, hogy más érdeklődőt tudjunk helyette fogadni!)

További részletek
Az OSZK Kórusának karácsonyváró hangversenye

Koncert
2016. december 11., 17 óra
Rózsadombi Kapisztrán Szent János ferences templom

Hagyományos karácsony előtti koncertjére hív mindenkit az OSZK Kórusa. Az Eckhardt Mária és Gupcsó Ágnes által vezényelt műsorban többek között elhangzik Kodály Zoltán Adventi éneke, Johann Sebastian Bach Partita a-moll (BWV 1013) című műve és egy gazdag összeállítás különböző népek karácsonyi dalaiból. Közreműködők: Párkai Krisztina (fuvola) és Gupcsó Gyöngyvér (zongora). A belépés díjtalan. Adományokat a kórus javára köszönettel fogadnak!

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

Könyvbemutató
2016. december 12., 16 óra
V. em., 516-os tanácsterem

Korábbi I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó szakmai konferencia tanulmánykötetét mutatjuk be, amely a hazai propagandát vizsgálja különböző (történészi, sajtó- és irodalomtörténészi, művészettörténészi) aspektusokból. A Propaganda – politika, hétköznapi és magas kultúra, művészet és média a Nagy Háborúban (szerkesztette: Ifj. Bertényi Iván, Boka László, Katona Anikó) című kötetet bemutatja, illetve a szerkesztőkkel beszélget Ablonczy Balázs történész, az MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa.
A kiadvány a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

További részletek
Szendrey Júlia-dokumentumok és Móricz Zsigmond tematikus folyóiratszám

Kiadvány
2016. novembertől
www.oszk.hu/kiadvanyok

Két újonnan megjelent kiadványunkra hívjuk fel figyelmüket: a Szendrey Júlia második házasságának dokumentumait, fiainak szüleivel folytatott levelezését közzétevő kötetünkre (Bagolyröpte Pest felett. Szendrey Júlia nemzetsége. Bevezető, szerk., jegyzetek: Buza Péter, Budapest, OSZK–Budapesti Városvédő Egyesület [Budapest Könyvek 10. Nagy Budapest Törzsasztal, sorozatszerk.: Saly Noémi], 2016.) és az Irodalmi Magazin legújabb, Móricz Zsigmondról készült összeállítására (Irodalmi Magazin 2016/1. Főszerkesztő: Jánosi Zoltán, OSZK–Magyar Napló Kiadó Kft., Budapest, 2016.)

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.