Kedves Barátunk!
2016. november 28.
Szendrey Júlia-dokumentumok és Móricz Zsigmond tematikus folyóiratszám

Kiadvány
2016. novembertől
www.oszk.hu/kiadvanyok

Két újonnan megjelent kiadványunkra hívjuk fel figyelmüket: a Szendrey Júlia második házasságának dokumentumait, fiainak szüleivel folytatott levelezését közzétevő kötetünkre (Bagolyröpte Pest felett. Szendrey Júlia nemzetsége. Bevezető, szerk., jegyzetek: Buza Péter, Budapest, OSZK–Budapesti Városvédő Egyesület [Budapest Könyvek 10. Nagy Budapest Törzsasztal, sorozatszerk.: Saly Noémi], 2016.) és az Irodalmi Magazin legújabb, Móricz Zsigmondról készült összeállítására (Irodalmi Magazin 2016/1. Főszerkesztő: Jánosi Zoltán, OSZK–Magyar Napló Kiadó Kft., Budapest, 2016.)

További részletek
Research 2.0

Könyvbemutató
2016. december 5., 14 óra
VII. emelet, a Könyvtártudomány Szakkönyvtár Olvasóterme

A könyvespolctól a WEB2.0-ig! – Az információs műveltség fogalmát és problematikáját bemutató, az információs írástudás kérdéseit vizsgáló Research 2.0 (Kutatás 2.0) című kötet bemutatóján Fodor János (ELTE Könyvtártudományi Tanszék) vezeti a beszélgetés. Vendégünk lesz a nemzetközi együttműködésben született kötet két hazai szerzője, Koltay Tibor és Z. Karvalics László.

További részletek
TestesÉvad – Pacal és Paleo!

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. december 8., 17 óra
VI. em., Díszterem

Tudja Ön mi a „Törött lév”? Esetleg fogyasztott már „Klödröt”? Ha még nem kóstolta ezeket, a „Vetrecét” semmiképp se hagyja ki! A magyar gasztronómia múltjába és jelenébe, a hagyományos és egészséges táplálkozás különféle elképzeléseibe, divatjaiba kóstolhatunk bele a rendezvény során. Váncsa István előadása, az ínycsiklandozó szavak és illatok, Cserna-Szabó András fakanál-koreográfiája; s egy távoli világot idéző szakácskönyv bilincselik le vendégeinket… vagy nem is olyan távoli? Tartson velünk, s járjunk utána, eleink tudása miként képviseltetik napjainkban!

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

Könyvbemutató
2016. december 12., 16 óra
V. em., 516-os tanácsterem

Korábbi I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó szakmai konferencia tanulmánykötetét mutatjuk be, amely a hazai propagandát vizsgálja különböző (történészi, sajtó- és irodalomtörténészi, művészettörténészi) aspektusokból. A Propaganda – politika, hétköznapi és magas kultúra, művészet és média a Nagy Háborúban (szerkesztette: Ifj. Bertényi Iván, Boka László, Katona Anikó) című kötetet bemutatja, illetve a szerkesztőkkel beszélget Ablonczy Balázs, történész, az MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa.
A kiadvány a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

További részletek
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Időszaki kiállítás
2017. március 31-ig
Győr, Rómer Flóris Múzeum

November 3-án nyílt meg a győri Rómer Flóris Múzeumban a könyvtárunk részvételével létrehozott A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállítás.

További részletek
A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Időszaki kiállítás
2017. július 31-ig
V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.