Kedves Barátunk!
2016. november 14.
Folytatódik a Mikes Kelemen Program!

Könyvtárak figyelmébe!
2016. novembertől
Igényelhető dokumentumok listája

A nyári szünet után folytatódik a Mikes Kelemen Program keretében hazaérkezett dokumentumok kiajánlása. A felajánlott, hazaérkezett anyag tárolását és feldolgozását az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei végzik. A dokumentumokat munkatársaink egyenként megvizsgálják, és azok, amelyekre szükség van a nemzeti gyűjteményben, – kb. 5–10% – az OSZK állományába kerülnek. A többi dokumentumot más hazai közgyűjteményeknek, képzőhelyeknek, valamint határon túli könyvtáraknak ajánljuk fel.

További részletek
Fordítás, tolmácsolás, értelmezés

Tudományos ülésszak
2016. november 24–25.
VI. em., Díszterem

A 2000 óta hagyományosan évente, a nemzeti könyvtár alapításának évfordulóján megrendezett kétnapos Tudományos Ülésszakon rangos plenáris előadók, s tudományos munkájukban kiemelkedő kollégáink előadását hallgathatják meg látogatóink a Fordítás, tolmácsolás, értelmezés fogalomhármasának tematikáiban.
A nap folyamán a Tudományos Ülésszak programja mellett a könyvtár díjmentes napi jeggyel, a kiállításai pedig ingyenesen látogathatók. A beiratkozni szándékozók féláron válthatnak éves olvasójegyet.
Ajándékboltunkban egyes kiállítási katalógusok és kiadványok kedvezményesen vásárolhatók meg.

További részletek
Patria nostra

Filmvetítés és könyvbemutató
2016. november 17., 17 óra
VI. em., Díszterem

Nóvé Béla Patria nostra című filmje és monográfiája az 1956-ban kamaszként Nyugatra ment, majd a Francia Idegenlégióba beállt mintegy fél ezer magyar fiú sorsát tárja fel.
Az OSZK, a Dunatáj Alapítvány és a Balassi Kiadó szervezésében megrendezett programon közreműködik Rainer M. János történész (1956-os Intézet), Soóky Andrea (Balassi Kiadó) és Nóvé Béla, a film rendezője és a könyv szerzője.
A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

További részletek
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Időszaki kiállítás
2017. március 31-ig
Győr, Rómer Flóris Múzeum

November 3-án nyílt meg a győri Rómer Flóris Múzeumban a könyvtárunk részvételével létrehozott A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállítás.

További részletek
Magyar Október – Honlap 1956 hangzó és mozgóképes örökségéről

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 23-ától
www.magyaroktober.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján elindított honlapunk 1956 archív hangzó és mozgóképes örökségéből nyújt válogatást, de célja egy új virtuális közgyűjtemény létrehozása is, mely lehetőséget nyújt a későbbi gyarapításra és bővülésre a magánarchívumok és a közgyűjteményi rendszer összefogásával.

További részletek
A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Időszaki kiállítás
2017. július 31-ig
V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon.

További részletek
Várostérképek Széchényi Ferenc gyűjteményéből

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 26-ától
szechenyiterkepek.oszk.hu

Ismét bővült a Térképtárunk kiállítássorozatát online bemutató Kincsek Gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító gyűjteményéből című internetes szolgáltatásunk. Széchényi Ferenc térképgyűjteményének 28 – különféle korszakokból származó – várostérképe is megtekinthető az új menüpont részeként.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.