Kedves Barátunk!
2016. október 28.
Várostérképek Széchényi Ferenc gyűjteményéből

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 26-ától
http://szechenyiterkepek.oszk.hu/hu/varos-terkepek

Ismét bővült a Térképtárunk kiállítássorozatát online bemutató Kincsek Gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító gyűjteményéből című internetes szolgáltatásunk. Széchényi Ferenc térképgyűjteményének 28 – különféle korszakokból származó – várostérképe is megtekinthető az új menüpont részeként.

További részletek
TestesÉvad – Vegyük kézbe a lábunkat!

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. november 10., 17 óra
VI. em., Díszterem

Korunk egyik legégetőbb problémájáról, az ökológiai lábnyom kérdéséről is beszél 17 órakor kezdődő előadásában Vásárhelyi Tamás biológus. Ezt követően Szőlősi Jenő és táncpartnere mutatja be táncprodukcióját Latin Legs címmel.
A Varázsgömb Comenius példátlanul sikeres művét, egy képes iskolai tankönyvet mutat be (Orbissensualiumpictus – A' Láthato Világ... le ábrázolása... Nürnberg, 1669.). A tankönyv 1658 és 1967 között több mint háromszáz kiadásban jelent meg, egyedülálló pályát futva be ezzel a világon!

További részletek
A könyvtárosság a számára hivatás volt – Honlap Horváth Tiborról

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 23-ától
http://horvathtibor.oszk.hu

1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódva indítjuk útjára a Dr. Horváth Tibornak (1935–2011), a magyar könyvtártörténet meghatározó alakjának pályáját bemutató tematikus összeállítást. A virtuális kiállításban külön fejezetet kaptak a könyvtáros-tanár az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó személyes emlékei is. A családtól kapott fotók és a Horváth Tiborral készült életműinterjú mellett, számos adat és írás eleveníti fel a magyar könyvtártörténet közelmúltja jelentős személyiségének életútját.

További részletek
A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Időszaki kiállítás
2016. október 25–2017. július 31.
V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon.

További részletek
A civilizáció lenyomata:
A könyvek káprázatos útja


Időszaki kiállítás
2016. október 18–2016. december 15.
VI. em., Díszterem és Ars Librorum

A Központi Nemzeti Könyvtárral (Tajvan) 2015 tavaszán kötött együttműködés részeként, nagyszabású kiállítás érkezett Budapestre. A tárlat keretében az érdeklődők a tajvani magaskultúra részeként ismert könyveket tekinthetnek meg, továbbá betekintést nyerhetnek a fűzési- és kötészeti eljárásokba, a papírkészítés előtti idők technikáinak rejtelmeibe.

További részletek
Az első világháború térképeken: Háborús hétköznapok

Időszaki kiállítás
2017. március 31-éig
VI. em., Térképtár

Nemrégiben nyílt meg az első világháború térképeit bemutató tematikus kiállítássorozatunk második része. A tárlat a háború alatt publikált és használt polgári és katonai anyag mellett, a világégés újdonságait – a haditechnikai fejlesztéseket, a tömegességet és a hátország bevonását a totális háborúba – mutatja be. A kiállítást a könyvtár gazdag első világháborús gyűjteményeinek anyagai, így korabeli plakátok, fényképek, aprónyomtatványok teszik teljesebbé.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.