Kedves Barátunk!
2016. október 24.
A könyvtárosság a számára hivatás volt – Honlap Horváth Tiborról

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 23-ától
http://horvathtibor.oszk.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódva indítjuk útjára a Dr. Horváth Tibornak (1935–2011), a magyar könyvtártörténet meghatározó alakjának pályáját bemutató tematikus összeállítást. A virtuális kiállításban külön fejezetet kaptak a könyvtáros-tanár 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó személyes emlékei is. A családtól kapott fotók és a Horváth Tiborral készült életműinterjú mellett számos adat és írás eleveníti fel a magyar könyvtártörténet közelmúltjában jelentős szerepet betöltő szakember életútját.

További részletek
A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Időszaki kiállítás
2016. október 25–2017. július 31.
V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon.

További részletek
A civilizáció lenyomata:
A könyvek káprázatos útja


Időszaki kiállítás
2016. október 18–2016. december 15.
VI. em., Díszterem és Ars Librorum

A Központi Nemzeti Könyvtárral (Tajvan) 2015 tavaszán kötött együttműködés részeként nagyszabású kiállítás érkezett Budapestre. A tárlat keretében az érdeklődők a tajvani magaskultúra részeként ismert könyveket tekinthetnek meg, továbbá betekintést nyerhetnek a fűzési- és kötészeti eljárásokba, a papírkészítés előtti idők technikáinak rejtelmeibe.

További részletek
Zichy megrajzolt hősei

Időszaki kiállítás és tárlatvezetés a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében
2016. október 28-ig
V. em., Ereklyetér

Már csak öt napig látható Zichy-kiállításunk, amely bemutatja a művészt, aki az 1880-as évektől kezdve – Munkácsy Mihály mellett – a legismertebb volt a magyar képzőművészetben. Zichy csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. Kiállításunkon a díszalbumok mellett megtekinthetők a Kézirattárunkból származó fényképek, a Zichy-levelezés vonatkozó darabjai és a könyvtár Zeneműtárának állományában lévő, Zichy nevével fémjelzett dokumentum, a Hubay 18 dalát tartalmazó kotta.

A kiállítást méltató cikk

További részletek
Az első világháború térképeken: Háborús hétköznapok

Időszaki kiállítás
2017. március 31-éig
VI. em., Térképtár

Nemrégiben nyílt meg az első világháború térképeit bemutató tematikus kiállítássorozatunk második része. A tárlat a háború alatt publikált és használt polgári és katonai anyag mellett a világégés újdonságait – a haditechnikai fejlesztéseket, a tömegességet és a hátország bevonását a totális háborúba – mutatja be. A kiállítást a könyvtár gazdag első világháborús gyűjteményeinek anyagai, így korabeli plakátok, fényképek, aprónyomtatványok teszik teljesebbé.

További részletek
275 éve született Benyovszky Móric, a kalandos életű magyar világutazó

Időszaki kiállítás
2016. december 15-ig
VII. em., Katalógustér

December közepéig látható kiállításunk a magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyéniségéről, az egyik leghíresebb magyar világutazóról, hajósról és katonáról, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodójáról – Benyovszky Móricról. A kiállítás anyagát a gyűjteményünkben őrzött, Benyovszkyval kapcsolatos dokumentumok adják, így elsősorban Jókai Mór 1888-ban megjelent Benyovszky-életrajzának díszkötetes első kiadása és az abból kimásolt, ritkán látható mellékletek.

További részletek

Posztunk az OSZK blogján
„Kincseit a nemzetnek szánta” – Todoreszku Gyula és gyűjteménye

Időszaki kiállítás
2016. december 16-ig
VI. em., Kézirattár

December közepéig látható a jelentőségében Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor adományához mérhető Todoreszku-gyűjteményből készült kiállításunk. A gyűjtemény gerincét régi magyarországi nyomtatványok adják, de tartalmaz ősnyomtatványokat, kéziratokat, valamint ritka cirill betűs szláv és román nyelvű kiadványokat is.

A témáról bővebben könyvtárunk blogjában olvashat 8 részes sorozatot Varga Bernadett tollából.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.