Kedves Barátunk!
2016. október 10.
Lear király

Könyvbemutató
2016. október 12., 17 óra
V. em., 516. Tanácsterem


A Lear király első magyar fordításait a Színháztörténeti Tár közreműködésével közlő kötet ünnepélyes bemutatóján Kiss Zsuzsa filológussal, a szöveg gondozójával Sirató Ildikó színháztörténész beszélget. Az esten a Színháztörténeti Tár vonatkozó eredeti kézirataiba is bepillanthat a közönség! Közreműködik: Fesztbaum Béla, Jászai Mari-díjas színész.

További részletek
TestesÉvad – A festők és a fotográfus

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. október 13., 17 óra
VI. em., Díszterem


A TestesÉvad második rendezvényének témája a TEKINTET. Az est középpontjában a fotózás áll, amely a vizuális művészetek egyik legérzékenyebbike, hiszen művelője minden művésznél inkább „ki van szolgáltatva” a látható világnak. Mire és hogyan TEKINT a fotóművész, ha fényképez? Főként, ha portréalanya maga is művész? Erre a kérdésre is keressük a választ az MTI számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett fotóművészével, Czimbal Gyulával.
A VARÁZSGÖMBben ezen az estén Babits Mihályné Török Sophie fotóalbumát és azok üveg- és síknegatívjait mutatjuk meg. Az album közel ötszáz, főként saját maga által készített felvételt tartalmaz. Meghallgatjuk Babits Mihály előadásában az Esti kérdés című versét is.
Az est ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk!

További részletek
Bestiarium Zircense

Könyvbemutató
2016. október 13., 16 óra
OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár (Zirc, Rákóczi tér 1.) – Díszterem


Az Országos Széchényi Könyvtár és a Zirci Ciszterci Apátság közösen adta ki a Bestiarium Zircense című kiadványt, amely egy a Zirci Ciszterci Apátságból az Országos Széchényi Könyvtárba került 15. századi kézirat Bestiariumának mérethű hasonmását tartalmazza. (Hasonmás az OSZK Cod. Lat. 506-os jelzetű kódexéből, Boreczky Anna bevezetőjével, Budapest, OSZK, 2016.) A valós és képzelt lényeket leíró zirci Bestiarium egy vaskos középkori könyv utolsó tizenhat oldalát alkotja. A hasonmáskiadást elsőként Zircen mutatjuk be, majd az esemény a közeljövőben több helyszínen is megismétlődik.

További részletek
Tajvani délután Budapesten

Kiállításmegnyitó
2016. október 15., 14 óra
VI. em., Díszterem és Ars Librorum


A Központi Nemzeti Könyvtárral (Tajvan) 2015 tavaszán kötött együttműködés részeként nagyszabású kiállítás nyílik az OSZK-ban. A tárlat keretében az érdeklődők a tajvani magaskultúra részeként ismert könyveket tekinthetnek meg. A megnyitó után tajvani délutánra invitáljuk látogatóinkat. A kiállított különlegességek mellett meghallgathatják Max K. W. Huan professzor angol nyelvű előadását a témában. Az érdeklődőket teával, interaktív foglalkozásokkal, Tajvanról érkezett zeneakadémiai hallgatók muzsikájával, s más apró meglepetésekkel várjuk.
A délutánt gasztronómiai kirándulás zárja, hamisítatlan tajvani ízekkel.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
Zichy megrajzolt hősei

Időszaki kiállítás; vezetett séták a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében
2016. október 28-áig
V. em., Ereklyetér

Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művésznek számított a magyar képzőművészetben. A művész 1847 és 1906 között – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással –, csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. A kiállítás munkásságának ezt az időszakát is hivatott bemutatni.
A kiállításon a díszalbumok mellett láthatók Kézirattárunkból származó fényképek, a Zichy-levelezés vonatkozó darabjai és a könyvtár Zeneműtárának állományában lévő, nevével fémjelzett dokumentum, a Hubay 18 dalát tartalmazó kotta.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 14-én 11 órakor és október 21-én 11 órakor tárlatvezetéssel is készülünk.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítást méltató cikk

További részletek
„Kincseit a nemzetnek szánta” – Todoreszku Gyula és gyűjteménye

Időszaki kiállítás; vezetett séták a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében
2016. december 16-áig;
VI. em., Kézirattár


A Todoreszku Gyula páratlan értékű könyvtáráról készült kiállítás bemutatja a – jelentőségében Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor adományához mérhető – gyűjtemény gerincét, amely elsősorban magyarországi nyomtatványokat, de ősnyomtatványokat, kéziratokat, valamint ritka cirill betűs szláv és román nyelvű kiadványokat is tartalmaz.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 4-én 15 órakor és október 11-én 15 órakor tárlatvezetéssel készülünk.

A témáról bővebben könyvtárunk blogjában olvashat 8 részes sorozatot Varga Bernadett tollából.

További részletek

Múzeumok Őszi Fesztiválja
275 éve született Benyovszky Móric

Időszaki kiállítás
2016. december 15-ig
VII. em., Katalógustér

A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. A kiállítás anyagát az OSZK gyűjteményében őrzött, Benyovszkyval kapcsolatos dokumentumok adják, így elsősorban Jókai Mór 1888-ban megjelent Benyovszky életrajzának díszkötetes első kiadása és az abból kimásolt, ritkán látható mellékletek is megtekinthetők.

További részletek

Posztunk az OSZK blogján
Októberi könyvvásár

Felhívás
2016. október 1–22.
V. em., Könyvesbolt


Az 1956-os Intézet kiadványai október 1. és 22. között 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg az Országos Széchényi Könyvtár könyvesboltjában.
A lent felsoroltakon kívül további könyveinkkel, díszes albumainkkal, ajándéktárgyainkkal várjuk önöket az OSZK főbejáratánál található könyvesboltunkban, ahol korabeli újságok másolataiból összeállított Születésnapi csomagot is rendelhetnek

További részletek és a megvásárolható könyvek listája az alábbi linken érhető el
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.