Kedves Barátunk!
2016. szeptember 20.
Tamási Áron: Eszmélj, Ábel!

Könyvbemutató
2016. szeptember 22., 17 óra
VII. em., Katalógustér


A most megjelenő kötet ötvenegynéhány Tamási-írása és a tizenöt visszaemlékezés bemutatja az író nemzetfelfogását, beszél sikereiről és gondjairól, írói törekvéseiről, s a fiatal generációhoz intézett feljegyzéseiről. Szövegei – miközben az egységes magyar irodalom szerves részeként tekintenek az erdélyi irodalomra – gyönyörű és gazdag nyelven tolmácsolják az olvasónak a traszszilván ízeket és hangulatokat. A kötet aktualitása az évek múlásával sem vesztett elevenségéből.
A bemutatóra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

További részletek
„Ha szabad így mondanom”– Faludy György születésnapjára

Könyvbemutató
2016. szeptember 22., 17 óra
VI. em., Díszterem


Udvarhelyi András Ha szabad így mondanom című esszékötetét mutatjuk be Faludy György (1910–2006) születésnapján. A Kossuth-díjas költő haláláig segítő tagja volt a több mint negyvenöt éves múltra visszatekintő Csongrádi Irodalmi Műhelynek. Ezért is vette fel a Műhely a költőfejedelem nevét, és rendez minden évben ünnepséget névadója születésnapján, szeptember 22-én. Az idén a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal és az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárával közösen. Az esten közreműködik: Sirató Ildikó irodalomtörténész, a Színháztörténeti Tár vezetője, Góg János Juhász Gyula-díjas költő, a Műhely vezetője, Turek Miklós színművész és Csák László hangász..

További részletek
Zichy megrajzolt hősei a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Kerekesztal-beszélgetés
2016. szeptember 27., kedd, 15 óra
VI. em. Díszterem

Zichy-kiállításunkhoz, kapcsolódva a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében kerekesztal-beszélgetést rendezünk a művész munkásságáról. Miért virágzott a díszalbumok kiadása a 19. század végén? Kik segítették – időnként akaratlanul is – Zichyt életének egy-egy állomásán rajzai megszületéséhez? A kérdések megválaszolásban a kurátorok segítségére lesz Hessky Orsolya művészettörténész, illetve levelek felolvasásával a Zichy-jelenség átélését segíti Spolarics Andrea előadóművész.

További részletek

Múzeumok Őszi Fesztiválja
„Kincseit a nemzetnek szánta” – Todoreszku Gyula kiállítás
Könyvcsodák a várban


Kiállítás
2016. szeptember 16 – december 16.
VI. em., Kézirattár


A Todoreszku Gyula páratlan értékű könyvtáráról készült kiállítás bemutatja a – jelentőségében Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor adományához mérhető – gyűjtemény gerincét, amely elsősorban magyarországi nyomtatványokat, de ősnyomtatványokat, kéziratokat, valamint ritka cirill betűs szláv és román nyelvű kiadványokat is tartalmaz.
A kiállítás december 16-ig látogatható a Kézirattár folyosóján, a tár nyitvatartási idejében. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A témáról bővebben könyvtárunk blogjában olvashat 8 részes sorozatot Varga Bernadett tollából.

A kiállítást méltató cikk

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.