Kedves Barátunk!
2016. szeptember 14.
„Kincseit a nemzetnek szánta” – Todoreszku-kiállítás

Kiállításmegnyitó
2016. szeptember 16., péntek 11 óra

Állományunk egyik kiemelkedően fontos része az ún. Todoreszku-gyűjtemény. Régi adósságot törlesztünk most, amikor bemutatjuk Todoreszku Gyula páratlan értékű könyvtárát a Kézirattár kamarakiállításán. A jelentőségében Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor adományához mérhető gyűjtemény gerincét régi magyarországi nyomtatványok adják, de ősnyomtatványokat, kéziratokat, valamint ritka cirill betűs szláv és román nyelvű kiadványokat is láthatunk a tárlaton.
Megtekinthető: 2016. szeptember 16. és november 13. között a Kézirattár folyosóján, a Tár nyitvatartási idejében. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

További részletek
Kulturális örökség napjai – Metamorfózis és szimbiózis

Vezetett séták
2016. szeptember 17., szombat 10 és 18 között

A Kulturális örökség napjainak keretében látogatóink vezetett séták során megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, s emellett betekinthetnek a könyvtár működésébe, láthatják a nyilvánosságtól elzárt munkaterületeket is.
A vezetések a főbejárattól indulnak 10 és 18 óra között óránként. A vezetések időtartama két óra.
Kérjük, hogy részvételi szándékukat legkésőbb 2016. szeptember 16-ig jelezzék az alábbi elérhetőségeken: Mág Katalin: mag.katalin@oszk.hu vagy a +36 1 224–3745 telefonon hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között.

További részletek
„Ha szabad így mondanom” – Faludy György születésnapjára emlékezünk

Könyvbemutató
2016. szeptember 22., csütörtök, 17 óra

Udvarhelyi András Ha szabad így mondanom című esszékötetét mutatjuk be 2016. szeptember 22-én 17 órakor a Díszteremben Faludy György (1910–2006) születésnapján. A költő haláláig segítő tagja volt a több mint negyvenöt éves múltra visszatekintő Csongrádi Irodalmi Műhelynek, amely az esszékötet bemutatásával emlékezik meg az idén a Kossuth-díjas költőről.
Közreműködik: Sirató Ildikó irodalomtörténész, a Színháztörténeti Tár vezetője, Góg János Juhász Gyula-díjas költő, a Műhely vezetője, Turek Miklós színművész és Csák László hangász.

További részletek
Zichy megrajzolt hősei

Kiállítás
2016. október 28-ig
Ereklyetér

Október végéig még látható Zichy Mihály művészetéről szóló kiállításunk. Zichy az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művész volt a magyar képzőművészetben. 1847 és 1906 között – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással –, csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. A kiállítás munkásságának ezt az időszakát is bemutatja.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken iratkozhat fel.