Kedves Barátunk!
2016. szeptember 8.
TestesÉvad – A száj

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. szeptember 15-én, 17 óra, VI. em., Díszterem

Tudta, hogy az emberi test az egyik legfontosabb jelhordozó? A testnyelv, a testjelek – például a tetoválások– és a beszélt nyelv összekapcsolódnak. Mit üzen az Ön teste mások számára? Összhangban van ez az üzenet a gondolataival? A témáról Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást. Közreműködik: Molnár Dániel komikus A néma orákulum című rövid pantomim-előadásával.
Ezt követően lekerül a lepel a könyvtár egyik féltett kincséről: fókuszban a Szigeti veszedelem. Zrínyi Miklós főműve az Adriai tengernek Syrenaia című kötet részeként jelent meg 1651-ben Bécsben. Mann Jolán irodalomtörténész, könyvtárunk munkatársa ezt a különleges első kiadást fogja bemutatni az érdeklődőknek.

További részletek
Metamorfózis és szimbiózis – séták a könyvtárban

Vezetett séták
2016. szeptember 17-én 10 és 18 óra között

A kulturális örökség napjainak keretében látogatóink vezetett séták során megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, s emellett betekinthetnek a könyvtár működésébe, láthatják a nyilvánosságtól elzárt munkaterületeket is.

További részletek
Zichy megrajzolt hősei

Kiállítás
2016. október 28-áig, V. em.
Ereklyetér

Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művésznek számított a magyar képzőművészetben. A művész 1847-1906 között – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással –, csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. A kiállítás munkásságának ezt az időszakát is hivatott bemutatni.
A kiállításon a díszalbumok mellett láthatók az OSZK Kézirattárából származó fényképek, a Zichy-levelezés vonatkozó darabjai és a könyvtár Zeneműtárának állományában lévő, nevével fémjelzett dokumentum, a Hubay 18 dalát tartalmazó kotta.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.