Kedves Barátunk!
2016. június 9.
Zichy megrajzolt hősei

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. június 15., szerda, 15 óra
V. em., Ereklyetér

Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művésznek számított a magyar képzőművészetben. A művész 1847-1906 között – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással –, csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban. A kiállítás munkásságának ezt az időszakát is hivatott bemutatni.
A kiállításon a díszalbumok mellett láthatók az OSZK Kézirattárából származó fényképek, a  Zichy-levelezés vonatkozó darabjai és a  könyvtár Zeneműtárának állományában lévő, nevével fémjelzett dokumentum, a Hubay 18 dalát tartalmazó kotta.
A kiállítás 2016. szeptember 15-ig a könyvtár nyári zárva tartásának ideje alatt is látogatható!

További részletek
A Szép-en túl

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. június 16., csütörtök, 16 óra,
VI. em., Ars Librorum kiállítótér

Szeretettel hívjuk Szeredi Ambrus Noémi textilmíves, A Szép-en túl című, 70. jubileumi kiállításának megnyitó ünnepségére. A kiállítást megnyitja Silye Szilvia esztéta, közreműködik Puszta Betty (cselló), Bazsinka Mihály (szaxofon), valamint Halmosi Sándor költő.
A kiállítás 2016. június 17-től július 16-ig látogatható, keddtől szombatig: 9 és 20 óra között.

További részletek
Közösségi média és propaganda

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. június 23., csütörtök, 16.30
VI. em., Díszterem

Képesek vagyunk megbirkózni a ránk zúduló információk áradatával? Igazi kapcsolatnak számít-e, ha ismerősöket gyűjtögetünk az online térben? – Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta ezeket a kérdéseket is felveti előadásában. Ez követően a FunkInfection koncertjén vehetnek részt látogatóink. A programhoz kapcsolódó Papírtól a „felhőig” című kamaratárlatunkon ezúttal a különböző internetes közösségi tereket állítjuk szembe a régi idők kapcsolattartási módszereivel.
A belépés díjtalan!

További részletek
Múzeumok Éjszakája

2016. június 25., szombat, 18 és hajnali 1 óra között

Az idei „Hősök, felfedezők, újítók” című programsorozat kapcsán töltsön el egy estét az OSZK-ban híres felfedezőink nyomában! Ismerje meg Vámbéry Ármin, Benyovszky Móric, Kőrösi Csoma Sándor izgalmas utazásait! Vegyen részt könyvárverésen a „Kincses szigeten”, s böngésszen már most az árverési katalógusban! Óránkénti tárlatvezetésekkel, beiratkozási akciókkal, könyvtári és raktári sétákkal is várjuk önöket!
További részletek és jegyvásárlással kapcsolatos információk


Csatlakozzon az eseményhez Facebook-oldalunkon!
Az összes programról
Igényelhető dokumentumok a Mikes Kelemen Programban

Dokumentumlisták csak könyvtáraknak!
2016 áprilisától hetente

2016. április 19-től igényelhetők honlapunkon a Mikes Kelemen Programban hazaküldött dokumentumok csak könyvtárak számára. A Program során eddig 186 köbméternyi könyvtári és levéltári dokumentum gyűlt össze az amerikai és ausztráliai gyűjtőpontokon, ami közel 200 ezer tételt jelent. A dokumentumokat egyenként behasonlítjuk az OSZK katalógusaiba, elsősorban a nemzeti könyvtár hungarika-gyűjteményét egészítjük ki, majd az adományok túlnyomó többségét hazai és határontúli közgyűjtemények számára ajánljuk fel, ingyenesen. Az igényelhető dokumentumok listáit heti rendszerességgel, szerdáként tesszük közzé honlapunkon. A közreadást követő hét vasárnapjáig válogathatnak az intézmények könyvtárosai. Ezt követően lezárjuk a rendelések első körét és szétosztjuk a dokumentumokat. A megmaradt dokumentumokat ún. „maradéklistákba” rendezzük és továbbra is rendelkezésre bocsájtjuk, így bármikor lehetőség van korábbi jegyzékekről is válogatni. A kérések alapján kigyűjtött anyagot raktározzuk, és egyedileg, e-mailen vagy telefonon egyeztetjük az elszállítás időpontját az igénylő intézményekkel.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert feliratkozott az OSZK hírlevélére. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tőlünk ilyen jellegű e-maileket kapni, kattintson a leiratkozás a hírlevélről linkre.