Kedves Barátunk!
2016. május 13.
Magyar Grafika

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. május 18., 15 óra, VI. em.
Ars Librorum kiállítótér

A 2016. május 18-án nyíló kiállítás a Magyar Grafika 1957-től napjainkig megjelent borítóit mutatja be olyan neves grafikusok, tipográfusok munkáival, mint Lengyel Lajos, Szántó Tibor, Haiman György, Kass János, Murányi István, Nagy Zoltán, Virágvölgyi Péter, Kemény Zoltán, Maczó Péter. A tárlat időutazás a múlt század közepétől máig, ami a borítógrafikákon túl a nyomdatechnológia műhelytitkaiba is bepillantást enged.
A belépés a kiállítás megnyitóünnepségére díjtalan!

További részletek
„Gyermek és Propaganda” – 100 Folk Celsius koncerttel

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. május 19., csütörtök, 16.30
Díszterem

Az OSZK irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat, 2016. május 19-én 16.30 órakor kezdődő rendezvényén a gyermekirodalom és a propaganda kapcsolatával foglalkozunk: Komáromi Gabriella előadása után a 100 Folk Celsius együttes koncertjét hallgathatják meg. Kamaratárlatunkon válogatást láthatnak a XX. század gyermek- és ifjúsági irodalmából.
A belépés díjtalan!

További részletek
Igényelhető dokumentumok a Mikes Kelemen Programban

DOKUMENTUMLISTÁK CSAK KÖNYVTÁRAKNAK!
2016 áprilisától hetente

2016. április 19-től igényelhetők honlapunkon a Mikes Kelemen Programban hazaküldött dokumentumok csak könyvtárak számára. A Program során eddig 186 köbméternyi könyvtári és levéltári dokumentum gyűlt össze az amerikai és ausztráliai gyűjtőpontokon, ami közel 200 ezer tételt jelent. A dokumentumokat egyenként behasonlítjuk az OSZK katalógusaiba, elsősorban a nemzeti könyvtár hungarika-gyűjteményét egészítjük ki, majd az adományok túlnyomó többségét hazai és határontúli közgyűjtemények számára ajánljuk fel, ingyenesen. Az igényelhető dokumentumok listáit heti rendszerességgel, szerdáként tesszük közzé honlapunkon. A közreadást követő hét vasárnapjáig válogathatnak az intézmények könyvtárosai. Ezt követően lezárjuk a rendelések első körét és szétosztjuk a dokumentumokat. A megmaradt dokumentumokat ún. „maradéklistákba” rendezzük és továbbra is rendelkezésre bocsájtjuk, így bármikor lehetőség van korábbi jegyzékekről is válogatni. A kérések alapján kigyűjtött anyagot raktározzuk, és egyedileg, e-mailen vagy telefonon egyeztetjük az elszállítás időpontját az igénylő intézményekkel.

Az igényelhető dokumentumok listái
További részletek
A Magyar Királyság általános térképe 1804–1810

KIÁLLÍTÁS
2016. április 11. – július 9.
Térképtár

250 évvel ezelőtt, 1766. április 10-én született Lipszky János huszártiszt, aki mégsem katonai hőstetteivel, hanem Magyarország-térképével írta be magát a magyar tudomány- és kultúrtörténet lapjaira.

További részletek
Ezredéves Álmok – időszaki kiállítás

KIÁLLÍTÁS
2016. április 20. – július 16., VII. em.
Katalógustér


Az 1896-os Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás 120. évfordulóját bemutató kiállítás.

További részletek
Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak

KIÁLLÍTÁS
2016. április 19. – május 28., V. em.
Ereklyetér


Ez az egyedülálló kiállítás a zsidó emberek Izrael Földjéhez (Eretz Ysrael), a héber nyelv, írás és a zsidó irodalom bölcsőjéhez való kötődését mutatja be.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert feliratkozott az OSZK hírlevélére. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tőlünk ilyen jellegű e-maileket kapni, kattintson a leiratkozás a hírlevélről linkre.