Kedves Barátunk!
2016. április 12.
Ludas Matyi a rendszer szolgálatában

KönyvTÁRlat
2016. április 14., csütörtök, 16.30
VI. emeleti Díszterem

Folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. Az április 14-iki rendezvény a Ludas Matyi című szatirikus hetilap politikai propagandában betöltött szerepével foglalkozik.

Program:

16.30: Takács Róbert Reakczy Jóskától a Jucika kalapjáig – Humor és karikatúra az államszocializmusban című előadása
17.30: Ludas Matyi hírekben és tv-híradókban. Archív filmek vetítése.

Kamaratárlat az ’50-es, a ’60-as és a ’70-es évek Ludas Matyi számainak emblematikus karikatúráiból és címlapjaiból.

A belépés díjtalan!

További részletek
Dunán innen, Dunán túl

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. április 15., péntek, 13 óra
VI. emeleti kiállítótér

Az OSZK, a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár (UKB), az Irodalmi Tájékoztató Iroda (LIC), és a pozsonyi Comenius Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke tisztelettel meghívja Önt a Dunán Innen, Dunán Túl… Szlovák–magyar és magyar–szlovák párbeszédek a fordításirodalomban című kiállítás megnyitóünnepségére.
A tárlat a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezvényeihez kapcsolódik.

További részletek
Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. április 19., kedd, 11 óra
V. emeleti kiállítótér (Ereklyetér)

Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége és az OSZK tisztelettel meghívja a zsidó emberek Izrael Földjéhez (Eretz Ysrael), a héber nyelv, írás és a zsidó irodalom bölcsőjéhez való kötődését bemutató vándorkiállítás 2016. április 19-én 11 órakor kezdődő megnyitójára.

A kiállítás megnyitó ünnepségén való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a jelentkezéseket a pr@oszk.hu e-mail címen várjuk április 15-ig!
A belépés regisztrált vendégeinknek ingyenes!

A program a Budapest Art Week Fesztivál (2016. április 19–24.) keretein belül valósul meg. A kiállítás a későbbiekben 400 forintos látogatójegy ellenében vagy BudapestArtWeek karszalag birtokában tekinthető meg!

További részletek
Ezredéves Álmok

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. április 20., szerda, 15 óra
VII. emeleti Katalógustér

120 évvel ezelőtt, 1896-ban ünnepelte Magyarország a honfoglalás ezeréves évfordulóját, melynek keretében országszerte rendeztek ünnepségeket. Az ünnepi év legkiemelkedőbb programja a Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás volt, melyet a Városligetben csaknem 520 ezer négyzetméternyi területen állítottak fel. Ezt az eseményt kívánja bemutatni kiállításunk.

További részletek
Szép Magyar Térkép 2015

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS
2016. április 1 – április 30.
VI. emeleti Díszterem


A Szép Magyar Térkép 2015 pályázatra összesen 29 pályaművel jelentkeztek alkotóik. A tárlat az elmúlt év legszebb térképeit mutatja be. A versenyre beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeket mutatja be.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert feliratkozott az OSZK hírlevélére. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tőlünk ilyen jellegű e-maileket kapni, kattintson a leiratkozás a hírlevélről linkre.