Kedves Barátunk!
2016. április 6.
Révész Emese: Kép, sajtó, történelem

KÖNYVBEMUTATÓ
2016. április 6., szerda, 16.30
VI. emelet, Díszterem

A Révész Emese művészettörténész tollából született Kép, sajtó, történelem – Az illusztrált sajtó története Magyarországon 1850–1870 között (Res Libraria könyvsorozat IV.) című kötet az OSZK, AZ MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoportja, valamint az Argumentum Kiadó gondozásában jelent meg.
A kötetet bemutatja: Gyáni Gábor történész, akadémikus és Peternák Miklós művészettörténész. Közreműködnek: Révész Emese művészettörténész, Lipták Dorottya történész (a kötet szerkesztője), Szvoboda-Dománszky Gabriella művészettörténész (a kötet lektora). Moderátor: Molnárné Aczél Eszter művészettörténész.

További részletek
A Magyar Királyság általános térképe 1804–1810

KONVERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS
2016. április 11., hétfő, 10 óra
VI. emelet, Díszterem (VI. emelet, konferencia) és Térképtár (kiállítás)

Az OSZK és a Magyar Nemzeti Levéltár A Magyar Királyság általános térképe, 1804–1810 című, konferenciával egybekötött kiállításának megnyitója.
A belépés díjtalan!

További részletek
Fiatal Írók Tárlata és Aukciója

KIÁLLÍTÁS ÉS AUKCIÓ
2016. április 12., kedd, 16 óra
VI. emelet, Katalógustér

A Fiatal Írók Tárlatán kortárs tehetséges tollforgatók mutatkoznak be műveikkel, fotójukkal, életrajzukkal. A tárlat április 12-én zárásán Szőnyi Endre antikvárius vezetésével árverésre bocsátjuk a kiállított lírai és prózai alkotásokat. Az árverés bevétele teljes egészében a szerzőket illeti meg. A kiállítás és az aukció célja a civil mecenatúra kialakításának előkészítése, mellyel új támogatási forrást kívánunk nyitni a fiatal írónemzedék számára.

További részletek
Szép Magyar Térkép 2015

KIÁLLÍTÁS
2016. április 1 – április 30.
VI. emeleti Díszterem

A Szép Magyar Térkép 2015 pályázatra összesen 29 pályaművel jelentkeztek alkotóik. A tárlat az elmúlt év legszebb térképeit mutatja be. A versenyre beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeket mutatja be.

További részletek
Új, térképtörténeti blogot indítottunk

BLOG
2016. április 1-től

A Szép Magyar Térkép 2015 kiállítás eredményhirdetésén indítottuk útjára a Földabrosz http://blog.oszk.hu/foldabrosz című, úttörő jellegű térképtörténeti blogot és fórumot, melyen térképtörténeti tematikájú bejegyzéseknek adunk helyet. A hiánypótló kezdeményezés szerkesztői könyvtárunk Térképtárának munkatársai.

További részletek
KönyvTÁRlat – Ludas Matyi a rendszer szolgálatában

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. április 14. csütörtök, 16.30–19.00
VI. emeleti Díszterem

A Ludas Matyi című szatirikus hetilap évtizedeken keresztül Magyarország egyedüli vicclapja, a hatalom egyik leghatékonyabb politikai propagandaeszköze volt.

A humor, így a karikatúra alapvetően ellenzéki műfaj: kiforgat, nevetségessé tesz, a szentet a profán szférájába rángatja. A kormánypárti humor nehéz műfaj, a fentiek ellenében kell működnie, hatnia. 1948 és 1989 között a humoristáknak és karikaturistáknak mégis ebben a szellemben kellett működniük. Az első időszakban a legapróbb mozzanatig szabályozottan, a nyilvánosság egészét átható politikai feladatok szellemében leplezték le a rendszer ellenségeinek ármánykodását, magasztalták a vívmányokat, nógatták a nem elég öntudatos dolgozót és szolgálták az aktuális kampányokat a választástól a fémgyűjtésig. 1953 után e szerep átértékelődött: a kora Kádár-korban maradtak még kampányok és ellenkampányok, de egyre inkább a mindennapok apró-cseprő gondjai foglalták el a lap hasábjait. Az 1960-as évek közepétől a karikatúra nem mozgósított tovább, legfeljebb a szelep szerepét töltötte be, nevetésben oldotta fel a nem változó bosszúságokat. Ami a legtöbbet változott, az a női ruhák hossza és mennyisége volt.

16.30: Takács Róbert Reakczy Jóskától a Jucika kalapjáig –Humor és karikatúra az államszocializmusban című előadása
17.30: Ludas Matyi hírekben és tv-híradókban. Archív filmek vetítése.

Kamaratárlat az ’50-es, a ’60-as és a ’70-es évek Ludas Matyi számainak emblematikus karikatúráiból és címlapjaiból.

A belépés díjtalan!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert feliratkozott az OSZK hírlevélére. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tőlünk ilyen jellegű e-maileket kapni, kattintson a leiratkozás a hírlevélről linkre.