Kedves Barátunk!
2016. február 29.
A régi könyvek sorsa

KÖNYVBEMUTATÓ
2016. március 2., szerda, 15 óra, VI. emeleti Díszterem

Az MTA Könyvtörténeti Munkabizottsága és a Magyar Könyvszemle szerkesztősége kezdeményezésére – gyűjtők, antikváriusok és bibliográfusok részvételével szóló kerekasztal-beszélgetés a régi könyvekről.

További részletek
Fiatal Írók Tárlata és Aukciója

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2016. március 8., kedd, 16 óra, VII. emeleti katalógustér

A Fiatal Írók Tárlata című kiállításon – melyen a fiatal, tehetséges tollforgatók műveikkel, fotójukkal, életrajzukkal és publikációs jegyzékükkel is bemutatkoznak – a művészek eredeti kéziratait is megtekinthetik a látogatók. A kiállítás anyagát 2016. április 12-én a helyszínen árverésre bocsátjuk. Az árverés bevétele teljes egészében a szerzőket illeti meg.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
Farkas Gábor Farkas: Régi Könyvek, új kalandok

KÖNYVBEMUTATÓ
2016. március 10., csütörtök, 16 óra, 516-os terem

Farkas Gábor Farkas Régi könyvek, új kalandok. 12 történet a könyvtárak mélyéről című könyvének bemutatója. A könyvet ismerteti: Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója. A mű ismertetése után Farkas Gábor Farkas bemutatja a kötetből kimaradt 13. történetet.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
Olasz–magyar örökség

FILMVETÍTÉS
2016. március 10., csütörtök, 17 óra, VI. emeleti Díszterem

Az Olasz–magyar örökség című vetítéssorozat harmadik estjén a Remény és mítosz című kétrészes dokumentumfilm-sorozat tekinthető meg, melynek első része Gyöngyössy Imre, a sztálinista börtönöket megjárt karizmatikus költő, filmrendező életútját mutatja be filmjein keresztül, a második része pedig Peskó Zoltán művészi és emberi hitvallását, alkotó hétköznapjait tárja fel a karmester visszaemlékezésein keresztül. A vetítés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! A vetítést követően kötetlen beszélgetésre várja Önöket Petényi Katalin író-rendező és Kabay Barna rendező-producer.

További részletek
Harry Houdini kiállítás

KIÁLLÍTÁS
Meghosszabbítva 2016. március 5-ig! (V. és VI. szint)

Március 5-ig még látható a 90 éve elhunyt világhírű, magyar származású szabadulóművész, illuzionista, bűvész életét bemutató kiállításunk. A Houdini House Budapest-tel együttműködve készült tárlat az eredeti relikviákon keresztül, valamint a 2014-ben készült Houdini című amerikai film kelléktárgyait is bemutatva idézi meg a híres művész alakját, életét, mutatványait.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
Meghosszabbítva 2016. április 9-ig! (V. és VI. szint)

Április 9-ig még megtekinthető az I. világháborúhoz kapcsolódó kiállításunk, amelynek középpontjában a propaganda akkor új jelensége áll. Hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen közvetítő eszközöket használtak ehhez száz évvel ezelőtt. Mindehhez egyfelől az ún. egykori első világháborús gyűjteményből másfelől a hazai grafikai plakátegyüttes leggazdagabb gyűjteményéből merítettük. A látványt gazdag tárgyi anyag egészíti ki, s izgalmas interaktív elemek teszik hozzáférhetővé a mai látogató számára a száz évvel ezelőtti hátországi eseményeket. Megidézzük továbbá a teljes háborús lelkesedéstől a kiábrándulásig vezető folyamatot is.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert feliratkozott az OSZK hírlevélére. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tőlünk ilyen jellegű e-maileket kapni, kattintson a leiratkozás a hírlevélről linkre.