Kedves Barátunk!
2016. február 9.
Fejezetek az olasz–magyar örökség történetéből – 2. rész

FILMVETÍTÉS
2016. február 11., csütörtök, 17 óra, Díszterem

2016 első negyedévében ingyenes vetítéssorozatot rendezünk a milánói expó magyar pavilonjában bemutatott filmekből. Pethényi Katalin és Kabay Barna az olasz–magyar kulturális kapcsolatok néhány alappillérének bemutatására vállalkoztak tízrészes filmsorozatukkal. A 11. részt, Ybl Miklós munkásságát bemutató dokumentumfilmet Gyöngyössy Bence készítette.

A vetítés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A vetítést beszélgetés követi Béres Klárával, a Béres Alapítvány elnökével és ifj. dr. Béres Józseffel, a Béres Gyógyszergyár elnökével.

További részletek
Nézünk, mint a moziban

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. február 18., csütörtök, 16.30, Díszterem

Február 18-án folytatódik a Könyvtárlat. Réz András filmesztéta a hatalom és a filmművészet kapcsolatát járja körül, majd Góbi Rita társulata a női sorsok és a kelet-közép-európai történelem egymásra hatásáról szóló táncelőadását láthatják. A programot egy Babits kézirat-töredék, valamint az 1940–1960 közötti magyar film korszakát megidéző plakátokat, újságokat bemutató „Fénylegyező” című kamarakiállítás egészíti ki.
Program:
16.30 Film és ideológia – Vágott változat: Réz András filmesztéta előadása
17.30 A Góbi Rita Társulat bemutatja: Memento mori tánc road movie

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
Harry Houdini kiállítás

KIÁLLÍTÁS
2016. január 27 – február 27.

A Harry Houdini (született Weisz Erik), magyar származású amerikai illuzionista és bűvész halálának 90 évfordulója alkalmából rendezett, mely korábban a milánói expó magyar pavilonjában volt megtekinthető. A Houdini House Budapest-tel együttműködésben létrejött kiállítás alapjául szolgáló magángyűjtemény gondozója David Merlini szabadulóművész.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2016. március 20-ig

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására. Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet. Arra a kérdésre keressük elsődlegesen a választ, hogy hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Ön ezt a hírlevelet azért kapta, mert feliratkozott az OSZK hírlevélére. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tőlünk ilyen jellegű e-maileket kapni, kattintson a leiratkozás a hírlevélről linkre.