Kedves Barátunk!
2016. január 22.
Harry Houdini kiállításmegnyitó

KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
2016. január 26., kedd, 17.30, Díszterem

Idén lesz 90 éve, hogy meghalt Harry Houdini (született Weisz Erik), magyar származású amerikai illuzionista és bűvész. Minden idők legnagyobb szabadulóművésze és egyben a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze volt. Az Országos Széchényi Könyvtár – együttműködve a Houdini House Budapest-tel –, kiállítja azt a páratlan magángyűjteményt, melyet a milánói expó magyar pavilonjának látogatói már korábban megismerhettek. A kiállítás egy hónapig, 2016. január 27-től február 27-ig lesz látható a Budavári Palota F épületében (keddtől szombatig 09 és 20 óra között).

A magángyűjtemény gondozója David Merlini szabadulóművész. A megnyitóünnepségre 2016. január 26-án, este 17.30 órakor kerül sor az Országos Széchényi Könyvtár Dísztermében. A megjelenteket köszönti Szőcs Géza, a milánói expó kormánybiztosa, a kiállítást megnyitja Fekete Péter Jászai-díjas rendező, miniszteri biztos, igazgató.

A gyűjteményt David Merlini mutatja be, előadást tart Voigt Vilmos professzor (ELTE BTK Folklór Tanszék) Sokkal több, mint cirkusz! Új self-made-man világkép címmel.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés ingyenes!

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2016. február 6-ig

Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílt a VII. emeleti Katalógustérben. A milánói expó magyar pavilonjában heteken keresztül nyitva tartó tárlat most a magyar közönségnek is elérhetővé válik. Nemcsak Bíró László élete és munkássága kerül kiállításra, hanem bemutatjuk az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2016. március 20-ig

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására. Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet. Arra a kérdésre keressük elsődlegesen a választ, hogy hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.