Kedves Barátunk!
2016. január 11.
Fejezetek az olasz–magyar örökség történetéből

FILMVETÍTÉS
2016. január 14., csütörtök, 17 óra, Díszterem

2016 első negyedévében könyvtárunk levetíti az Olasz–magyar örökség című ismeretterjesztő filmsorozatot, mely a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában volt látható.

Program: Római Magyar Akadémia 1. rész író-rendező: Petényi Katalin, rendező-producer: Kabay Barna. – A dokumentumfilm bemutatja a Római Magyar Akadémia közel 100 éves történetét eleveníti fel. Az első rész bemutatja az Akadémia megalakulását, a két világháború közötti „aranykort”, a magyar ösztöndíjasok életét Róma egyik legszebb palotájában, a Palazzo Falconieriben.
Római Magyar Akadémia 2. rész: író-rendező: Petényi Katalin, rendező-producer: Kabay Barna. – A film a kortanúk és az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában őrzött hálózati személyek jelentésein keresztül tárja fel, hogyan vált az Akadémia évtizedekre a kommunista rendszer kiszolgálójává, majd 1989 után ismét a magyar kultúrát szolgálni hivatott egyik legjelentősebb külföldi tudományos-művészeti intézetté. A vetítés ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
„Cinkos akusztika”– színház és cenzúra

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. január 21., csütörtök, 18 óra, Díszterem

Mészöly Miklós a hatvanas évek végén úgy látta, ha a próza cinkos akusztikájú stílussal szerelkezik fel, akkor provinciális összeborulás jellemez majd minket, kis népek kis irodalmát olvasókat, befogadókat. Az államszocialista évtizedek színházában a cinkos akusztika olvasási metódusának megfelelője egy sajátos, a cenzúrát összekacsintva megkerülő nézési technika: a színházi kettős beszéd technikája volt. Erős és összetartó közönséget feltételezve a színpadon játszódó eseményeknek, jeleknek azonnal két jelentése képződött meg. Egy látható és egy tudható.

Program: 18.00 – Jákfalvi Magdolna egyetemi tanár: Kettős beszéd című előadása
19.00 – Ódry Színpad: A Sütemények Királynője című színdarab
Kapcsolódó tárlat!
A programra az NKA támogatásának köszönhetően a belépés ingyenes!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2016. február 6-ig

Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának életét és munkásságát bemutató emlékkiállításunk VII. emeleti Katalógustérben még néhány hétig látható. A korábban a milánói expó magyar pavilonjában bemutatott tárlat bemutatja az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2016. március 20-ig

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására. Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet. Arra a kérdésre keressük elsődlegesen a választ, hogy hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt.
Látogatóink a kiállítást 800 Ft-os egyéni jegy és 400 Ft-os csoportos jegy ellenében tekinthetik meg.

További részletek
Új nyitvatartási rend

HÍR

Kedves Látogatók! Könyvtárunk 2016. január 5-től megújult nyitvatartási renddel várja látogatóit: keddtől szombatig 9 és 20 óra között.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.