Kedves Barátunk!
2015. december 15.
„Femicska csókjai”

KÖNYVBEMUTATÓ
2015. december 17., csütörtök, 17 óra, főigazgatói tanácsterem (516. terem)

Femicska csókjai címmel Gelléri Andor Endre eddig kötetben meg nem jelent 26 munkája és az életműhöz kapcsolódó írások jelentek meg Urbán László irodalomtörténész szerkesztésében az Argumentum Kiadó és az OSZK gondozásában.
A kötetet bemutatja Láng József, az Argumentum Kiadó igazgatója és Urbán László irodalomtörténész. Közreműködik Déri Eszter doktoranda.

A könyvbemutatót állófogadás követi!

A részvétel ingyenes, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
„Emlékek életemből” – Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából a zeneszerző halálának centenáriumán

KIÁLLÍTÁS
2015. december 8 – 2015. március 5.

A keszthelyi születésű és Németkeresztúron nevelkedett Goldmark Károly (1830–1915) Bécsben való letelepedését követően jutott pályája csúcsára: itt komponálta hat operáját (köztük a világsikert hozó Sába királynőjét), máig gyakran hallható Hegedűversenyét vagy az idősebb generációk körében „Falusi lakodalom” alcímmel még mindig közismert Első szimfóniáját.
Kiállításunk a hagyaték legizgalmasabb dokumentumait mutatja be, vezérfonálként a zeneszerző halála után Emlékek életemből címmel kiadott visszaemlékezéseket használva (amelynek eredeti kézirata ugyancsak a gyűjteményhez tartozik).

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2015. november 12 – 2016. február 6. VII. emeleti Katalógustér

Bíró László József, a golyóstoll feltalálója életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás a VII. emeleti Katalógustérben tekinthető meg. A tárlatot korábban a milánói expó magyar pavilonjában mutatták be. Nemcsak Bíró László élete és munkássága kerül kiállításra, hanem bemutatjuk az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2015. október 17 – 2016. március 20.

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására.
Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet a nemzeti könyvtár ún. egykori első világháborús gyűjteményéből, másfelől a hazai grafikai plakátegyüttes leggazdagabb gyűjteményéből válogatva. Mindemellett gazdag tárgyi anyag s izgalmas interaktív látványi elemek és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik hozzáférhetővé a mai látogató számára a száz évvel ezelőtti hátországi eseményeket.

További részletek
Zárva tartás az ünnepek idején

Kedves Látogatók! Értesítjük Önöket, hogy Könyvtárunk 2015. december 24. és 2016. január 4. között zárva tart. Ebben az időszakban kiállításaink sem látogathatók.
Kellemes ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek! Január 5-én ismét hosszabb nyitvatartási rend szerint, hétfő és vasárnap kivételével 9-től 20 óráig várjuk Önöket.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.