Kedves Barátunk!
2015. december 2.
„Emlékek életemből”. Kiállítás Goldmark Károly

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2015. december 8., kedd 15 óra, Zeneműtár

A keszthelyi születésű és Németkeresztúron nevelkedett Goldmark Károly (1830–1915) Bécsben való letelepedését követően jutott pályája csúcsára: itt komponálta hat operáját (köztük a világsikert hozó Sába királynőjét), máig gyakran hallható Hegedűversenyét vagy az idősebb generációk körében „Falusi lakodalom” alcímmel még mindig közismert Első szimfóniáját.

Kiállításunk a hagyaték legizgalmasabb dokumentumait mutatja be, vezérfonálként a zeneszerző halála után Emlékek életemből címen kiadott visszaemlékezéseket használva (amelynek eredeti kézirata ugyancsak a gyűjteményhez tartozik).

A részvétel ingyenes!

További részletek
Goll Bea – Szabálytalan életrajz

KÖNYVBEMUTATÓ
2015. december 9., szerda 17.30 VI., emeleti aula

Az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára tisztelettel hívja és várja az érdeklődőket Verrasztó Gábor Goll Bea – Szabálytalan életrajz című kötetének bemutatójára. A szerzővel Sirató Ildikó színháztörténész beszélget. A rendezvényen nagy kedvezménnyel kapható lesz a Napkút Kiadó által megjelentetett kötet.

Verrasztó Gábor izgalmas élet- és korrajzként is olvasható könyvének hőse, Goll Bea üstökös volt a táncszínpad, a film és a színház egén. Gyereksztár az Opera színpadán, tinédzser művésznő filmsztárjaink mellett, akinek sorsfordulatait az elegáns könyv borítói közé foglalt lapokon nemcsak a szerző elbeszélésében, de a korabeli sajtóhírek és interjúk sorait olvasva, s a képeken is követhetjük. Nemcsak színházi történet, amit a kezünkben tartunk, hanem a 20. század középső harmadának fókusza köré rendeződő hazai és európai történelem, s személyes história is.

Ki volt Goll Bea, s hogyan született a könyv? Verrasztó Gáborral beszélgetünk.

További részletek
A Kriterion Könyvkiadó estjei

KÖNYVBEMUTATÓ
2015. december 8., kedd 16.30 VIII., emeleti társalgó
2015. december 9., szerda 16.30 VIII., emeleti társalgó


Idén múlt száz esztendeje, hogy Kuncz Aladárt, a neves írót, szerkesztőt, kritikust és fordítót, a francia kultúra elkötelezett hívét az első világháború kitörése után, de még azelőtt, hogy háborús állapot állt volna fenn Ausztria–Magyarország és Franciaország között, a többi Franciaországban tartózkodó magyarral együtt internálták. E centenáriumig bőséggel jutott volna idő és alkalom a Fekete kolostor írója teljes életművének összegyűjtésére és kiadására, de ez mindeddig nem történt meg.

A sorozat eddig napvilágot látott köteteit: a Fekete kolostort és az Egy márványdarabot, irodalmi és filológiai csemegéket, felfedezéseket és a jövőre vonatkozó terveket is megismerhetik az érdeklődők 2015. december 8-án, kedden 16.30-tól; másnap, december 9-én pedig szintén 16.30-tól a Kriterion Kiadó egyéb újdonságait mutatják be a VIII. emeleti társalgóban.

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2015. november 12–2016. február 6. VII., emeleti Katalógustér

Bíró László József, a golyóstoll feltalálója életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás a VII. emeleti Katalógustérben tekinthető meg. A tárlatot korábban a milánói expó magyar pavilonjában mutatták be. Nemcsak Bíró László élete és munkássága kerül kiállításra, hanem bemutatjuk az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négyszínváltós töltőtollat is.

A kiállítás 400 Ft-os jegy ellenében látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, keddtől szombatig 10 és 19 óra között.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2015. október 17–2016. március 20., V. és VI. emelet

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására.
Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet a nemzeti könyvtár ún. egykori első világháborús gyűjteményéből, másfelől a hazai grafikai plakátegyüttes leggazdagabb gyűjteményéből válogatva. Mindemellett gazdag tárgyi anyag s izgalmas interaktív látványi elemek és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik hozzáférhetővé a mai látogató számára a száz évvel ezelőtti hátországi eseményeket.
A kiállítás megtekinthető 2015. október 17-től 2016. március 20-ig, keddtől szombatig a könyvtár nyitvatartási idejében, 10 és 19 óra között 800 Ft-os egyéni jegy és 400 Ft-os csoportos jegy ellenében.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.