Kedves Barátunk!
2015. november 23.
Tudományos Ülésszak – A hatalom reprezentációi, hatalmi diskurzusok. (A hatalom megjelenítési formái a tudományokban és művészetekben)

KONFERENCIA
2015. november 25–26. VI. emeleti Díszterem

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó Tudományos Ülésszakunkra, 2015. november 25–26-án. Az ülésszak idén, rendhagyó módon, kétnapos lesz. A négy szekcióban elhangzó előadások az önreprezentáció, a 19. századi elnyomás és ellenállás küzdelmei, a 20. század második felének társadalmi-hatalmi diskurzusai, valamint a hatalom lenyomatai kérdésköréhez kapcsolódnak, számos tudományágat átfogva és számos művészeti megjelenési módot felvillantva. A hagyományokhoz híven a nyitó előadásra külsős kollégát kértünk fel, újdonság azonban, hogy idén szekciónként lesznek plenáris előadások, Kecskeméti Gábor (MTA BTK ITI), Takáts József (PTE BTK) és Standeisky Éva (MTA FTO) meghívott előadók részvételével.

További részletek
Hangverseny

JUBILEUMI KONCERT
2015. november 28., szombat, 18 óra

Szeretettel meghívjuk az OSZK kórusa fennállásának 45. évfordulója alkalmából 2015. november 28-án, szombaton 18 órakor az Országos Széchényi Könyvtár aulájában (Budavári Palota „F” épület, VI. szint) tartandó jubileumi hangversenyre. Énekelnek a kórus régi és jelenlegi tagjai, zongorán közreműködik Erdélyi Ilona és Eckhardt Gábor, vezényel Eckhardt Mária és Gupcsó Ágnes.

További részletek
Egyházellenes propaganda a szocializmus évtizedeiben

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2015. december 3., csütörtök, 16.30, Díszterem

Az egyházak, sok évszázados történetük során, a legkülönbözőbb pozícióban találták magukat társadalmi, politikai vonatkozásban – a legteljesebb hatalomtól a totális üldöztetésig. Kelet-Közép-Európa államaiban a 2. világháborút követően eltérő mértékben ugyan, de fokozatos radikális háttérbe szorítás, elhallgatás, elnémítás, üldöztetés volt a sorsuk.

Magyarországon az 1948-at követő negyven évet a kommunista/szocialista állam üldözései közepette élték meg, mind a gyilkos kirakatperek korában, mind a kései Kádár kor szemérmetlen látszatpolitikájának idején.

A kommunista/szocialista állam egyházpolitikája sohasem csak az egyházat érintette, alapvető propagandisztikus eszköz volt az ország lakosainak érzelmi befolyásolására, akár az elijesztés szándékával a korai időszakban, akár a konformizmus érzetének erősítésével a kései korban. Emellett az állam egyházpolitikája minden esetben világpolitikai üzenet is volt, megfelelési kényszer szülte kép felmutatása az uralkodó nagypolitikai erők felé. Ha kellett, erős antiklerikális elemekkel, ha kellett, a humánus, az állampolgárok lelkiismereti szabadságát tiszteletben tartó állam felmutatásának szándékával.

16:30: Dr. Tomka Ferenc: Egyházellenes propaganda a szocializmus évtizedeiben
17:30 ContrasTon együttes koncertje

A rendezvény az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes!

További részletek
Bíró László emlékkiállítás

KIÁLLÍTÁS
2015. november 12–2016. február 6.

Bíró László József, a golyóstoll feltalálója életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás a VII. emeleti Katalógustérben tekinthető meg. A tárlatot korábban a milánói expó magyar pavilonjában mutatták be. Nemcsak Bíró László élete és munkássága kerül kiállításra, hanem bemutatjuk az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit, és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.

A kiállítás 400 Ft-os jegy ellenében látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, keddtől szombatig 10 és 19 óra között.

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2015. október 17–2016. március 20.

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására.
Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet a nemzeti könyvtár ún. egykori első világháborús gyűjteményéből, másfelől a hazai grafikai plakátegyüttes leggazdagabb gyűjteményéből válogatva. Mindemellett gazdag tárgyi anyag s izgalmas interaktív látványi elemek és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik hozzáférhetővé a mai látogató számára a száz évvel ezelőtti hátországi eseményeket.
A kiállítás megtekinthető 2015. október 17-től 2016. március 20-ig, keddtől szombatig a könyvtár nyitvatartási idejében, 10 és 19 óra között 800 Ft-os egyéni jegy és 400 Ft-os csoportos jegy ellenében.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.